Robert Sundström och Annika Hübbinette Sundström får Stora Landsbygdspriset 2020. Foto: Cathrine Gustavsson

Stora Landsbygdspriset går till Närkes Kil-företag

Småskalighet, närhet till naturen och personlig service. Det är några saker som lyfts fram när det står klart att Annika­ Hübbinette Sundström och Robert Sundström får Stora Landsbygdspriset 2020.

I onsdags delade landsbygdsnämnden i Örebro kommun ut årets landsbygdspris.

Stora Landsbygdspriset går till Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström. De driver­ Blå Bergens spa – bryggeri – event i Närkes Kil.

Företaget började 2004 som Blå Bergens lilla spa. Sedan dess har paret undan för undan utökat sin verksamhet genom att investera i och utnyttja fler och fler delar av sin gård.

I dag är det förutom spa även ölbryggeri, festlokal, konferensmöjligheter, pub och övernattning.

– Det är jätteroligt, både att först bli nominerade och nu att vinna, säger Annika.

– Det är hedersamt att någon tycker att vi gör gott.

I somras, mitt i pandemin, fortsatte de att utveckla verksamheten genom att börja erbjuda glamping – ett sätt att campa lite mer glamoröst.

– Vi har haft i princip fullt

i tälten hela sommaren, berättar Robert­ Sundström.

I juryns motivering står det: ”Genom sin småskalighet, närhet till naturen, trevliga bemötande och personliga service har Annika­ och Robert genom idogt arbete byggt ett småskaligt och innovativt företag med ett koncept som passar nutidens människor som söker rekreation och avkoppling.”

Att det blev just de som får årets stora landsbygdspris handlar också om att de skapat arbetstillfällen i bygden och ökat kundunderlaget för den lokala lanthandeln.

16 förslag kom in, varav tre har sin verksamhet utanför kommunen, och därför inte var aktuella för att vinna.

Läs även om vinnarna Kajsa Moberg och Bengt Bronner!

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.