Robert Sundström och Annika Hübbinette Sundström får Stora Landsbygdspriset 2020. Foto: Cathrine Gustavsson

Stora Landsbygdspriset går till Närkes Kil-företag

Småskalighet, närhet till naturen och personlig service. Det är några saker som lyfts fram när det står klart att Annika­ Hübbinette Sundström och Robert Sundström får Stora Landsbygdspriset 2020.

I onsdags delade landsbygdsnämnden i Örebro kommun ut årets landsbygdspris.

Stora Landsbygdspriset går till Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström. De driver­ Blå Bergens spa – bryggeri – event i Närkes Kil.

Företaget började 2004 som Blå Bergens lilla spa. Sedan dess har paret undan för undan utökat sin verksamhet genom att investera i och utnyttja fler och fler delar av sin gård.

I dag är det förutom spa även ölbryggeri, festlokal, konferensmöjligheter, pub och övernattning.

– Det är jätteroligt, både att först bli nominerade och nu att vinna, säger Annika.

– Det är hedersamt att någon tycker att vi gör gott.

I somras, mitt i pandemin, fortsatte de att utveckla verksamheten genom att börja erbjuda glamping – ett sätt att campa lite mer glamoröst.

– Vi har haft i princip fullt

i tälten hela sommaren, berättar Robert­ Sundström.

I juryns motivering står det: ”Genom sin småskalighet, närhet till naturen, trevliga bemötande och personliga service har Annika­ och Robert genom idogt arbete byggt ett småskaligt och innovativt företag med ett koncept som passar nutidens människor som söker rekreation och avkoppling.”

Att det blev just de som får årets stora landsbygdspris handlar också om att de skapat arbetstillfällen i bygden och ökat kundunderlaget för den lokala lanthandeln.

16 förslag kom in, varav tre har sin verksamhet utanför kommunen, och därför inte var aktuella för att vinna.

Läs även om vinnarna Kajsa Moberg och Bengt Bronner!

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.