Robert Sundström och Annika Hübbinette Sundström får Stora Landsbygdspriset 2020. Foto: Cathrine Gustavsson

Stora Landsbygdspriset går till Närkes Kil-företag

Småskalighet, närhet till naturen och personlig service. Det är några saker som lyfts fram när det står klart att Annika­ Hübbinette Sundström och Robert Sundström får Stora Landsbygdspriset 2020.

I onsdags delade landsbygdsnämnden i Örebro kommun ut årets landsbygdspris.

Stora Landsbygdspriset går till Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström. De driver­ Blå Bergens spa – bryggeri – event i Närkes Kil.

Företaget började 2004 som Blå Bergens lilla spa. Sedan dess har paret undan för undan utökat sin verksamhet genom att investera i och utnyttja fler och fler delar av sin gård.

I dag är det förutom spa även ölbryggeri, festlokal, konferensmöjligheter, pub och övernattning.

– Det är jätteroligt, både att först bli nominerade och nu att vinna, säger Annika.

– Det är hedersamt att någon tycker att vi gör gott.

I somras, mitt i pandemin, fortsatte de att utveckla verksamheten genom att börja erbjuda glamping – ett sätt att campa lite mer glamoröst.

– Vi har haft i princip fullt

i tälten hela sommaren, berättar Robert­ Sundström.

I juryns motivering står det: ”Genom sin småskalighet, närhet till naturen, trevliga bemötande och personliga service har Annika­ och Robert genom idogt arbete byggt ett småskaligt och innovativt företag med ett koncept som passar nutidens människor som söker rekreation och avkoppling.”

Att det blev just de som får årets stora landsbygdspris handlar också om att de skapat arbetstillfällen i bygden och ökat kundunderlaget för den lokala lanthandeln.

16 förslag kom in, varav tre har sin verksamhet utanför kommunen, och därför inte var aktuella för att vinna.

Läs även om vinnarna Kajsa Moberg och Bengt Bronner!