Kajsa Moberg. Foto: Arkiv Rolf Johnsson
Bengt Bronner Foto: Cathrine Gustavsson

Kajsa Moberg och Bengt Bronner prisas för landsbygdsengagemang

En "kavat" snickare med fokus på byggnadsvård och en drivande person med starkt engagemang för Östernärke. Kajsa Moberg och Bengt Bronner prisas också av Örebro­ kommun.

Örebro kommuns Landsbygdspris 2020: Unga landsbygdspriset för framgångsrikt företagande går till Kajsa Moberg som tillsammans med Martin Nilsson driver företaget Kavat snickerier AB i Asker.

I motiveringen lyfts företagets medvetna fokus på kvalitet och service fram, vilket innebär att de ibland väljer att tacka nej till uppdrag.

”Det visar att det finns en stor möjlighet att utveckla verksamheten framåt”, står det i motiveringen.

Örebro kommuns Landsbygdspris 2020: Hedersomnämnande går till Bengt Bronner.

Han är aktiv i företagarföreningen Samverkarna i Östernärke, där han driver företags- och föreningsfrågor med starkt engagemang för en levande landsbygd.

Han bekrivs även som en person som lägger mycket av sin lediga tid på utvecklingen i Östernärke.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Från klippdockor till spypåsar i årets tredelade utställning

Att sommarens utställningar skulle innehålla papper var självklart, men att det skulle bli både inköpslistor, klippdockor, spypåsar och tredimensionella figurer var det nog inget de anade från början.

Högsta betyg till Lilla hotellet

För andra året i rad har besökarna på Lilla hotellet i Nora gett boendet allra högsta betyg.

Stjernsund satsar på parken

På lördag invigs Stjernsunds slotts nya orangeri där besökarna med lite tur även kan få se en agave i full blom. – Det är väldigt ovanligt att den blommar, jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Elisabeth Lagerström, tillsyningsman på Stjernsunds slott.

Miljoner dränkta runt Kvismaren

Ett stort antal lantbrukare berörs av vattendränkta åkrar runt Kvismaren. Det handlar om miljontals kronor i förlorade intäkter. Nu lyfts frågan till Jordbruksverket.
Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Mer dagvård för pengarna i Lindesberg

Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.

Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.

Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.

– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.

Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.

Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.

– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.

– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.