Eva Svartkruts stora intresse är att bygga lego. Just nu håller hon på med "Hogwarth" från Harry Potter, ett bygge som tagit tre år. Den 25 oktober tävlar hon i det nya underhållnings­programmet Lego Masters tillsammans med Emma Farm. Foto: Ann-Louise Larsson/TV4
Hogwartsbygget har tagit tre år och mer än 1000 timmar hittills.
Eva Svartkrut tävlar tillsammans med Emma Farm i Lego Masters. Foto: TV4

Eva är en mästare på legobyggen – tävlar i tv

Eva Svartkrut från Lindesberg är en mästare på att bygga lego. Under hösten är hon aktuell i det nya underhållningsprogrammet Lego Masters på TV4. – Jag har alltid gillat lego, säger hon.

Som många andra tyckte Eva Svartkrut mycket om att bygga lego som barn. I tonåren avtog intresset och Eva ägnade sig åt andra former av skapande; målning, textil och trä. När hon själv fick barn föddes intresset för legobyggande på nytt.

I dag ägnar Eva nästan en dag i veckan åt sitt intresse och hemmet är fyllt av olika skapelser. Det största projektet är ett jättebygge av Hogwarts-skolan från Harry Potter. Den är byggd i moduler, totalt cirka en meter hög och närmare tre meter bred.

– Jag började med den 2017 och är inte helt klar ännu men jag hoppas bli klar under det här året. Jag har lagt minst 1 000 timmar på den, säger hon.

Eva Svartkrut bygger alltid på frihand och tar inspiration från böcker, filmer och bilder.

– Jag har en idé i huvudet om hur jag vill att det ska se ut. Men jag gör aldrig någon ritning utan går på känsla när jag bygger.

Den 25 oktober börjar det nya underhållningsprogrammet Lego Masters att sändas på tv. Programmet är inspelat under våren, men Eva har inte fått se avsnitten innan de sänds.

– Programmet går ut på att bygga­ olika saker inom en viss tid. Jag tyckte att det var tiden som var den största utmaningen. När man bygger hemma har man ju inte den tidspressen på sig, säger­ hon.

I programmet tävlar deltagarna i lag, två och två. Eva bygger tillsammans med Emma Farm från Sundsvall.

– Vi hade aldrig byggt tillsammans tidigare, men kom bra överens och håller kontakten. Nu hoppas jag att pandemin går över så att vi som var med i programmet kan träffas igen, säger Eva.

Så mycket mer om programmet­ får hon inte säga, den som är nyfiken­ får helt enkelt bänka sig i tv-soffan på söndagskvällarna framöver.

Förutom den gigantiska Harry­ Potter-skolan har Eva även byggt miljöer från tv-serien NCIS och har idéer på byggen med miljöer­ från Game of Thrones och Handsmaid’s Tale.

Legobitarna köper hon styckvis, precis de som behövs för projektet. Genom åren har Eva samlat på sig ett rejält lager av legobitar i olika storlekar och former.

– Det är svårt att säga hur många legobitar jag har, nog är det minst 300 000 bitar. En del projekt river jag efter ett tag och återanvänder bitar, men det blir mycket nyinköp också. Lego kan man aldrig få för mycket av, säger Eva Svartkrut.

– Lego är ett fantastiskt material, som ger oändligt med möjlig­heter och där man alltid kan gå tillbaka och göra om delar som man inte är nöjd med. Det kan vara svårt i andra material som man skapar i. Dessutom går materialet att återanvända.

Eva är utbildad lärare i både bild och svenska. Hon undervisar till vardags på Stadsskogsskolan i svenska och som speciallärare, men hennes intresse för form och skapande går inte att ta miste på.

Väggarna i vardagsrummet är omsorgsfullt målade för att efterlikna miljön från Harry Potter och på väggarna hänger tavlor med porträtt av karaktärer från filmerna som Eva målat.

– Jag tycker mycket om att läsa också, jag läser runt 100 böcker om året, berättar hon.

Eva är medlem i föreningen Swebrick som samlar vuxna lego­byggare från hela Sverige och har ställt ut sina byggen vid flera tillfällen. För ett år sedan startade hon ett Instagramkonto, blackpowderbricks, där man kan följa hennes byggande.

Viktigast är kontakt med ensamma

Den 5 december är det Internationella frivillighetens dag. En som lägger mycket tid, engagemang och hjärta på att hjälpa andra människor är Katarina "Kia" Löwenbrink, ordförande för Röda Korsets Lindesbergskrets.

IVA-personal tacksamma för lokalgjorda matlådor

55 matlådor med dryck. Det delades ut i dag till "sjukvårdshjältar" på USÖ:s intensivvårdsavdelning.
Maria Larsson, landshövding, Mia Spendrup, vd för Loka Brunn hotell och spa och Peter Flack, revyartist.
Mia Spendrup, VD för Loka Brunn hotell och spa.
Peter Flack, revyartist.
Vännerna Erik Nygren och Mikale Nilsson, idéskapare.

Ambassadörer för ett gott syfte

Vännerna Erik Nygren och Mikael Nilsson har länge haft en idé om en kokbok.Nu ser boken "För ett gott syfte" dagens ljus där över­skottet går till Nyckelfonden. – Vi hoppas på 100 000 kronor till dem, säger Erik Nygren.

Sedan 2013 har vännerna Erik Nygren och Mikael Nilsson haft en idé om en kokbok. I slutet på nästa vecka är den ute.

Den heter ”För ett gott syfte” och där presenterar ett 20-tal Örebroambassdörer sin favoriträtt, sig själva och ett smultronställe

i länet. Projektet blev till slut verklighet genom ett samarbete mellan Carlsson&Åqvist, Prinfo Welin och boken är producerad till förmån för Nyckelfonden i Örebro.

– Den har blivit positivt mottagen, och valet av just Nyckelfonden var lätt, de gör så mycket bra, säger en glad Erik Nygren.

Blandning av maträtter

Bilderna i boken är tagna av ambassadörerna. Alla har använt sin mobil eller sambon eller en kompis har plåtat, berättar Erik.

Då det hela startade som en kokbok tänkte Erik att de måste ha med stjärnkockar.

– Men folk har ett stort matintresse, så det är en otrolig blandning på sköna maträtter. Landshövding Maria Larsson gör Hjälmargös på sitt sätt likaså Roger­ Hjälm, krögare på Katrinelund. Patrik Gustafsson på Fisk

i Hallen gör aborrfilé.

Erik nämner racingstjärnan Marcus Ericsons halloumisallad och hockeystjärnan Carl Gunnarsson bakar muffins som han äter mellan träningarna.

Tiveden eller Behrn Arena

– Smultronställena finns en del i Tiveden, men Anders Öhrman har valt Backahallen och fotbollstjejerna från KIF har valt Behrn Arena som favorit där de sliter och kämpar.

Vännerna hoppas på fler tryckningar, större upplaga.

– Vi har några samarbetspartners. Vi tänker att företag kan ge boken som en gåva till exempel. Eller en julgåva, kanske att det blir en upplaga till med en gång, hoppas Erik.

Varje ambassadör har ett uppslag för sig.

– Alla är antingen födda eller uppväxta i Örebro län eller så har de flyttat hit, avslutar Erik.

Allt utfört arbete är helt ideelt­, endast faktiska kostnader har ersatts­. Nyckelfonden på USÖ säljer­ boken.

Kampen för skolan hann knapp starta innan politikernas beslut om nedläggning var ett faktum. Bilden från den 20 mars 2020. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Sex dagar före beslutet genomfördes ett stormöte på skolgården, där bland annat Marlene Jörhag deltog. Foto: Arkiv:Sofie Isaksson

Så valde Kilsmos elever efter nedläggningen

Hälften av de tio elever som denna termin skulle ha gått på Kilsmo skola har valt Odenskolan. Tre barn har börjat på Askers skola och två på andra håll.Några har sökt och fått skolskjuts, men ingen har fått till Asker.

Beskedet om att Kilsmo skola skulle stänga hösten 2020 kom oväntat i våras. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Föräldrar protesterade, och även barn.

Den lilla skolan och dess lärare var omtyckt. Politikernas argument var att det inte gick att bedriva en ändamålsenlig skolverksamhet på skolan, något som berörda inte höll med om. I stället trodde många att det handlade om ekonomi.

Beslutet fattades av Örebro­ kommuns politiker i Program­nämnd barn- och utbildning den 29 april. I dag finns förskolan kvar på orten.

Av de tio barn som denna höst skulle gått i F–3 i Kilsmo har enbart­ fem valt att gå på placeringsskolan Odenskolan i Odensbacken.

Av de övriga har tre barn valt att börja på Askers skola, en har flyttat från kommunen och en går i Örebro.

Generösa

Vid stormötet på skolgården

i Kilsmo den 23 april sa nämndens ordförande Marlene Jörhag (KD) att de skulle vara generösa vad gäller skolskjuts så att övergången skulle bli smidig.

Så har det inte blivit. Två familjer har sökt och fått skolskjuts, och då enbart till placeringsskolan Odenskolan.

”Vår politiska intention var att göra övergången så smidig som möjlig och vi från politikens sida hade ambitionen att vara generösa när det gäller skolskjuts för dessa elever”, skriver Marlene Jörhag till Länsposten.

Det är Skolskjutsenheten som tar beslut om skolskjutsar, inte politikerna.

I och med att Askers skola är en vald skola, erbjuds inte skjuts dit. Placeringsskolan är Odenskolan och dit hade eleven fått skolskjuts med buss.

”I och med att det inte går någon­ skolbuss till Askers skola i dag, skulle en förändring innebära en merkostnad för kommunen”, skriver Jörhag till Länsposten.

Drabbat området

Hon framhåller att det ska vara lika regler för alla, men att det för grundskoleelever finns en rättighet till skolskjuts som grundar sig på särskilda skäl.

”Det är här vi från politiken önskade att Kilsmo-eleverna skulle inrymmas. Skolskjutsenheten har däremot gjort en annan bedömning”, skriver Marlene Jörhag, och lovar att hon ska se om det finns något mer hon kan göra i frågan.

– Nedläggningen påverkade alla inblandade hårt, och har skadat området rejält. Det är många äldre som fortfarande pratar med mig om hur sorgligt det är att skolan las ner, säger Edith Barlow, som bor i Brevens bruk.

Familjer hjälps åt

Nu går familjens äldste son i årskurs ett i Asker. De har fått avslag på sin ansökan om skolskjuts dit så några familjer har gått samman och hjälps åt med att skjutsa och hämta. Resan tar 20 minuter enkel väg.

– Vi hade blivit lovade att de skulla ta hänsyn. Det är 20 kilometer till Asker och lika långt till Odensbacken. Enligt skollagen får de säga nej till skolskjuts om det orsakar ekonomiska svårigheter, men detta är inte en kostnads­fråga. Det handlar om samordning med scheman och bussar. Bussen skulle kunna åka över Asker­ och sedan till Odensbacken­, säger Edith Barlow.

Går vidare

Enligt henne pratar barnen fortfarande med längtan om skolan i Kilsmo, men Edith säger att de försöker gå vidare för att må bra. Och deras val av Asker är de mycket nöjda med.

– Det känns jättebra. Det är en bra ledning, bra personal och väldigt fint bemötande från första början, säger Edith.

– Det känns som vi valde rätt. Om vi måste skjutsa så gör vi det. Vi vill det bästa för vårt barn – det vill alla.

Föräldrarnas överklagan till Förvaltningsrätten i Karlstad har ännu inte fått slutlig behandling. Enligt André Fagerman, som undersökt planerna på att starta en friskola i Kilsmo, kommer de inte att göra något mer på den fronten innan ett beslut kommit från Förvaltningsrätten.

I Askersund blir det konstgjord gran på torget från och med i år. I Örebro är det en från skogen. Foto: Cathrine Gustavsson

Sena granar på gång till Askersund

Två helt nya konstgjorda granar ska sättas upp i Askersund i år. De hann inte fram till Göteborgs hamn före advent, och stort inflöde av containrar fortsätter att påverka när de kommer på plats.

Två helt nya konstgjorda granar är på gång till Askersund. De ska stå på torget och hamntorget. På grund av corona-relaterade förseningar kom de inte på plats före första advent.

Enligt den senaste tidplanen ska granarna ha kommit till Göteborgs hamn i måndags. Sedan var det tänkt att de skulle ha satts upp i Askersund denna vecka. Frågan är dock om det blir så.

– Jag har precis fått veta att på grund av stort flöde av containrar i Göteborgs hamn har granarna blivit försenade, berättade Daniel Eriksson, tillförordnad chef för tekniska förvaltningen, i tisdags.

Kommungranarna brukar hämtas från kommunens egen skog.

– Det har blivit allt svårare för oss att hitta lagom stora granar som kan huggas ner och transporteras till Askersund utan att de går sönder. Dessutom kommer det behövas betydligt mindre arbetsinsats för oss med de nya granarna, säger Daniel Eriksson,

i en pressinfo.