Markant ökning av antalet covid-smittade i Örebro län

Från och med imorgon införs nya förhållningsregler för personer som lever i samma hushåll som en person som är smittad.
Av totalt 4 655 prover som togs i Örebro län förra veckan var cirka 3,4 procent positiva. Det kan jämföras med veckan innan då andelen positiva prover var cirka 1,3 procent.

– Det är en markant ökning i antalet positiva prover mellan vecka 39 och 40. Även om vi tidigare sett variationer mellan veckorna är detta en stor skillnad som inte kan förklaras av en ökad provtagning. Flest antal smittade finns bland personer i övre gymnasieåldern och framförallt bland 20-29-åringar, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Örebro län hade under förra veckan det högsta antalet positiva fall sedan i slutet på maj. När fallen ökar blir smittspårningen mer resurskrävande och det blir svårare att bryta smittspridningskedjor.

– Vi ser smittspridning i samband med stora sociala sammanhang där man inte har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, till exempel i samband med större fester. I den situation vi befinner oss i är det viktigt att följa de allmänna smittskyddsåtgärderna. Vårt agerande nu har avgörande betydelse för hur smittspridningen utvecklas i höst. Även om det förekommer lättnader i restriktionerna nationellt, är det av största vikt att var och en tar sitt personliga ansvar för att stoppa smittan, säger Gunlög Rasmussen.

Hushållskontakter ska stanna hemma i sju dagar

Covid-19 sprids framför allt inomhus och vid nära kontakt med andra människor. Att personer i samma hushåll, så kallade hushållskontakter, smittar varandra är en av de vanligaste smittvägarna. Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten införs därför förhållningsregler till hushållskontakter. Förhållningsreglerna ges av behandlande läkare och kommer att börja gälla i Region Örebro län från och med den 7 oktober.

– Hushållskontakter ska vara hemma från arbetet, gymnasiet eller universitetet sju dagar från den smittade personens provtagningsdatum. Efter fem dagar ska den som är hushållskontakt ta ett PCR-test för covid-19, även om personen inte har några symtom, och därefter invänta provsvar, säger Gunlög Rasmussen.

Genom att hushållskontakter betraktas som möjliga fall och får förhållningsregler kan smittspridningskedjorna hindras mer effektivt.

Barn i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola är undantagna och kan gå till skolan som vanligt förutsatt att de mår bra.