Pernilla och Johan Sigge, Rya gårdsprodukter utanför Lindesberg, driver en gård med kött- och äggproduktion på naturens egna villkor. Foto: Ann-Louise Larsson
Flyttbar vattenstation är en av grundbultarna i det regenerativa arbetssättet där djurgrupperna flyttas mellan betesmarker i stort sett dagligen. Foto: Ann-Louise Larsson
På gården finns 350 höns och två mobila hönshus. Foto: Ann-Louise Larsson
Äggboden är öppen dagligen. Framtidsplanen är att utöka till en gårdsbutik med fler lokalproducerade varor. Foto: Ann-Louise Larsson
Det mobila hönshuset är byggt på en balvagn och flyttas varannan dag med hjälp av traktor. Foto: Ann-Louise Larsson

Öppnar upp gården för besökare under juni

I Rya arbetar Pernilla och Johan Sigge regenerativt med jordbruk på naturens villkor. Varje dag flyttas gårdens djur mellan olika betesmarker och under tre helger i sommar öppnar gården upp för besök under en två timmar lång gårdsvisning där koncept och praktik visas upp.

2012 tog Pernilla och Johan över gården i Rya, söder om Lindesberg, där Johan är uppvuxen. Då var det en spannmålsgård som gick med förlust. Drygt tio år senare har makarna tiodubblat omsättningen och tjugodubblat vinsten genom att sälja direkt till konsument, sätta sina egna priser och ha flera ben att stå på.

– Vänner till oss från en mjölkgård sålde oss 40 kalvar 2019 och på den vägen är det. Det var svårt med lönsamhet i spannmålsodlingen och vi fick höra att vi borde ha djur på våra marker, berättar Johan Sigge.

Återväxt och manuellt arbete

Spannmålsodlingen är avvecklad, i stället har makarna satsat på regenerativt jordbruk med kor, får, grisar och höns som flyttas runt på betesmarkerna i stort sett dagligen för att ge både mark och djur bästa förutsättningar. Genom att flytta runt djuren som betar i olika fållor drar de olika djurslagen nytta av varandra. Fåren betar av gräset till rätt höjd för hönsen. Hönsen hjälper till att sprida gödslet efter fåren och korna och så vidare.

– Det är mycket mer manuellt arbete, men å andra sidan har vi dragit ner våra produktionskostnader genom att vi knappt behöver använda maskiner i vårt jordbruk, säger Johan Sigge.

Han jobbar deltid både på gården och på bank. Pernilla Sigge, som i grunden är mellanstadielärare, jobbar heltid med gården sedan fyra år tillbaka och i sommar kommer svärdottern att hjälpa till.

Inga mellanhänder

Gården säljer ägg i den egna äggboden och kött och ägg genom rekoringar. Genom att sälja direkt till kund bestämmer de priset själva och slipper mellanhänder. Framtidsplanerna är att bygga ut äggboden till en gårdsbutik med kött och inom kort även honung från bikupor på gården.

– Vi har varit i kontakt med kommunen och har en lokal på gården som vi ska renovera upp till butik, berättar de.

Nyfikna bjuds in

Många som handlar av Rya gårdsprodukter är nyfikna på produktionen och redan idag får paret förfrågningar från kunder om att besöka gården.

– Därför har vi valt att bjuda in till gårdsvisningar vid tre tillfällen under juni. Vi kommer åka runt på våra marker, berätta om konceptet, hur vi jobbar och visa praktiska detaljer. Det är inte en dag där vi klappar djur och bjuder på fika utan ett studiebesök för den som vill veta mer och lära sig. Vi kommer titta på djuren men inte gå in och klappa, säger Pernilla Sigge.

Gården har lagt ut inbjudningar på sin facebooksida och intresset har varit stort. Antalet platser per visning är begränsat till runt 20 för att alla ska få plats på den vagn som ska ta besökarna runt på gården.

– Hur många som verkligen kommer återstår att se. Vi gör detta som ett test att visa vad vi gör och att kunderna ska förstå mervärdet med vårt sätt att arbeta på, säger Pernilla Sigge.