Fler än 20 olika personer från hemtjänsten – på en tvåveckorsperiod. Så ser vardagen ut för 71 procent av hemtjänsttagarna i Lekeberg. En ökning med 48 procent sedan år 2019, men det går åt rätt håll menar ansvarig politiker.
Tidningen Arbetet har granskat utvecklingen av personalomsättningen inom hemtjänsten i landets kommuner. Lekeberg innehar första platsen då kommunen är sämst i landet på området. Minst 20 olika personer besöker hemmet under en tvåveckorsperiod. Det får en äldre än 65 år med hemtjänst räkna med om hen har rätt till två besök om dagen. Arbetet har analyserat nya siffror från hela landet som visar att läget blivit värre än före pandemin 2019.
Att möta så många olika anställda är nu verklighet för mer än 20 procent av Sveriges äldre som har hemtjänst. Sammanställningen bygger på statistik som kommunerna rapporterar in till databasen Kolada och som Sveriges kommuner och regioner, SKR, står bakom.
Nya schemat får delvis skulden
Hanna Östeby, sektionsföreträdare för Kommunal i Lekeberg, menar att nya arbetsschemat, som under stora protester började gälla i oktober 2024, bär en del av skulden.
– Det är konsekvenserna av att man inte lyssnade på oss. Schemat implementerades utan påverkansmöjligheter för personalen som inte var delaktig.
Hanna Östeby tar också upp den höga sjukfrånvaron inom hemtjänsten som pendlat mellan cirka tio procent och drygt 20 procent sedan oktober.
– Det är som att ledningen försöker få ett kylskåp att få plats i en strumpa. Det här är resultatet av alla besparingsåtgärder. Verksamheten är underfinansierad så bemanningen matchar inte behovet, säger hon.
I mars fick socialnämnden ta del av en första utvärdering som gjorts av de verksamhetsanpassade scheman för vård- och omsorg samt LSS verksamheterna. Fokus har legat på sjukfrånvaro, arbetsbelastning samt chefers och medarbetares upplevelser. Vissa aspekter av medarbetarnas dagliga arbete har förbättrats medan andra har försämrats. Till exempel togs delade turer bort vilket förvaltningen hoppas ska bestå. Rapporten konstaterar att mätperioden är relativt kort (oktober till januari) och behöver följas upp över tid för att kunna utvärdera förändringens långsiktiga effekter. Nästa utvärdering kommer i oktober.
Situationen ser bättre ut
Socialnämndens ordförande, Harriet Östgren (M), förklarar att färre anställda från hemtjänsten nu besöker de äldre.
– Tidningen Arbetet har nog inte de aktuella siffrorna. Det kan mycket väl ha sett ut så för en månad sedan men nu ligger vi på 17 personer.
Dessutom har sjukfrånvaron varit hög och det har varit svårt att få tag i vikarier.
– Vi har haft väldig otur med influensa och magsjuka. Både personal och boende har drabbats, säger Harriet Östgren.
Socialchefen Maria Engdahl berättar att man nu börjat följa upp planeringen på ett nytt sätt och gör en bättre resursfördelning i hemtjänstgrupperna.
– Nu har varje brukare en fast omsorgskontakt och vi försöker i första hand lägga in dem när de är i tjänst. Men sedan är vi inte nöjda med hur det har varit utan fortsätter att jobba med detta, avslutar Maria Engdahl.
Relaterade artiklar:
”Kommunal har varit missnöjda under hela hösten” (2025-01-22)Nytt schema inom vården får skarp kritik av personalen (2025-01-22)