Vårdvalet måste skydda våra invånare, inte marknadsintressen

Nyligen godkände Region Örebro län Medikus Sverige AB som ny vårdgivare för Storå vårdcentral, trots att tjänstemän på senaste regionstyrelsen kom med oroväckande information. Vi i Vänsterpartiet var det enda partiet som motsatte oss detta beslut, och det av goda skäl. Bakom Medikus finns samma ägare som driver företaget iDoc AB, vars avtal för hembesök nyligen sagts upp av både Region Skåne och Region Halland på grund av allvarliga och systematiska brister i verksamheten.

Region Skåne har rapporterat om allt från nekade hembesök och felaktig fakturering till överträdelse av avtal, och har nu krävt skadestånd på 21 miljoner kronor för de skador och kostnadsdrivande effekter som iDoc har orsakat. Region Halland har också sagt upp sitt avtal med iDoc eftersom företaget inte har uppfyllt sina åtaganden, och undersöker just nu om liknande brister som uppdagades i Skåne även förekommit i Halland (Hallandsposten).

Vården är en grundläggande del av vår gemensamma välfärd, och det är regionens ansvar att se till att den drivs med hög kvalitet och i invånarnas bästa intresse. Men med den fria etableringsrätten har vi sett hur marknaden tillåts komma in och dominera vården, även när kvalitetskrav och patientsäkerhet riskeras. När ekonomiska incitament väger tyngre än omsorg för patienterna skapas en osäker och ojämlik vård. Att låta en vårdgivare etablera sig, trots allvarliga dokumenterade brister och ekonomiska tveksamheter, är inget annat än oansvarigt.

Att vi i Vänsterpartiet säger nej till oseriösa aktörer i vården handlar inte om en ideologisk rädsla för privat vård, utan om en djup övertygelse om att kvalitet och patientsäkerhet alltid ska komma först. Vi anser att det är regionens plikt att granska vårdgivare ordentligt innan de tillåts etablera sig – och när det redan finns starka varningar, som i fallet med iDoc, bör beslutet vara enkelt. Skattebetalarnas pengar och invånarnas hälsa ska aldrig riskeras på grund av oseriösa aktörer.

Att värna vården är inte att stirra sig blind på kostnader eller att lämna verksamheten i händerna på aktörer med tvivelaktiga resultat. Det handlar om att bygga en trygg, rättvis och kvalitativ vård. Vården ska vara en säker plats för både patienter och personal, och Region Örebro län måste säkerställa att våra vårdinrättningar drivs av seriösa och pålitliga aktörer.

Vi behöver en politik som sätter invånarna före marknadskrafterna. Vårdvalet i sin nuvarande form skyddar inte våra invånare, det skyddar marknaden. Det är dags att vi ser över vårdvalssystemet och ser till att vår gemensamma vård alltid sätts först.