Foto: Mostphotos
Den nya loggan.
Sara Pythinen. Foto: Privat
Sara Pythinen. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Julen är igång för Sara och alla barnens klappar

För femte året i rad samlar Sara Pythinen in julklappar till barn i familjer som har det svårt att få ihop en jul ekonomiskt. – Fokus ska inte ligga på mig utan på alla som bidrar. Det är så många som hjälper till och vi gör detta tillsammans, säger Sara Pythinen.

I oktober satte Sara Pythinen igång med Barnens jul 2024 som nu ska döpas om till ”Barnens jul by Sara and her kids” så fort Facebook tillåter namnbytet.

– Det är jättekul att kunna fortsätta och det är så många som behöver och söker hjälp, säger hon.

– Det är Sara Wingsköld på Lilla Grodans loppis som skapat en ny logga till mig. Hon kommer även skapa en insamling i år som går till årets insamling, säger Sara Pythinen.

51 familjer år ett

2020 var första året som Sara startade insamlingen via sociala medier och bjöd in släkt och vänner, målet var att hjälpa tio familjer. Men de hjälpte 51 familjer. Sonen Kevin väckte idéen hos Sara då han en dag kom hem och ville ge sin nya leksak till en kompis. Kompisens föräldrar hade sagt att de hade inga pengar. ”Jag vill att min kompis ska vara lika glad som jag” sa sonen. Sara tyckte det var så fint av honom.

– Det spred sig fort och blev bra mycket större, säger Sara.

De som behöver hjälp skickar in en ansökan via Barnens jul 2024. I år kommer Sara begränsa området till ”Örebro-Vingåker med omnejd” då de inte skickar paket via posten.

– Det har kommit ansökningar långt ifrån, så tråkigt att behöva säga: du bor för långt bort, säger Sara som kör ut paketen med hjälp av sin pappa.

Sara är från Vingåker men bor i Asker och jobbar som boendestödjare inom socialpsykiatrin i Örebro.

Lokala företagare stöttar

Sara har flera lokala företag i närområdet som stöttar, bland annat Ica i Odensbacken och Vingåker som ställer upp på olika sätt genom att skänka matkassar och ingredienser till julgodis som Sara själv bakar och skänker. Wilsons Tryckeri i Vingåker ska göra visitkort och julklappsetiketter.

Nytt för i år är att Bolinders gårdsbutik kommer ta emot julklappar om någon vill lämna.

– Jag kommer fortsätta så länge folk vill vara med och bidra, säger Sara Pythinen som själv vet hur det kan vara att sitta i en svår ekonomisk sits.

– Julen är hemsk, nästintill panikartad om man inte kan ge sina barn något. Jag vet, vi levde under väldigt tuffa förhållanden under en period. Men vi hade turen att familjen kunde stötta oss, säger hon.

Sara är noga med att säga att fokus inte ska ligga på henne.

– Detta hade aldrig varit möjligt om inte så många hjälper till, säger Sara och tillägger:

– Känslan när man åker ut och lämnar paketen. Jag önskar att alla som bidrar fick känna hur uppskattat det de gör är, säger Sara.