Mer än en halv miljon människor är redan på flykt från Ukraina och behovet av förnödenheter är stort. På kort tid har ett flertal insamlingar startats runt om i länet. I Fjugesta finns eldsjälarna Sebastian Wilhelmsson och Anneli Hallberg som hjälper till med varsin insamling.
I nästan tio års tid har Sebastian Wilhelmsson i Fjugesta samlat in saker till behövande i Thailand. När kriget i Ukraina blev ett faktum ställde han snabbt om fokus och samlar som bäst in varma kläder, filtar, sovsäckar och torrvaror till flyktinglägren i sydöstra Polen.
– Jag har ett femtiotal flyttkartonger med insamlade saker som jag inte kunnat skicka till Thailand den senaste tiden, nu kommer dessa att gå till flyktinglägren i Polen istället. Samtidigt tar jag emot saker från lekebergare som vill hjälpa till och responsen har varit helt otrolig. Jag har ett femtiotal som hört av sig på bara några timmar, berättar han.
På måndagskvällen öppnade han inlämningsstället i Edsbergs-Via, där han till vardags hyr en liten butikslokal. Redan några minuter innan utsatt tid anländer den första personen som vill lämna in saker och under den följande timmen kommer en strid ström av givmilda lekebergare. För Johanna Johansson och Jessica Lundgren från Fjugesta var det självklart att bidra.
– Det känns bra att kunna göra något, säger de. De har följt utvecklingen de senaste dagarna och är förfärade över läget.
– Väldigt fint initiativ att någon gör en sådan här sak, säger de.
Till flyktinglägren i Polen kommer till största delen kvinnor och barn. Det som de framförallt behöver är varma kläder, filtar, sovsäckar, hygienartiklar och kanske ett gosedjur att trösta sig med.
– De har gått långt, de är trötta, frusna och hungriga och har lämnat allt de ägde. Vi behöver allt som de kan tänkas behöva för att överleva den närmaste tiden, säger Sebastian.
Tack vare sin långa erfarenhet av insamlingar kunde han snabbt styra upp en transport och redan innan helgen kommer en fullastad buss och lämna landet med slutdestination sydöstra Polen.
– Jag funderade först på att köra ner själv med bil och släp men så fick jag genom kontakter tag i de här personerna som kör ner med bussar för att hämta flyktingar och då var det ypperligt läge att skicka ner saker med dem, säger Sebastian.
De första sakerna räknar han med ska vara framme i flyktinglägren redan under helgen, men insamlingen fortsätter så länge behovet kvarstår och det lämnas in saker.
– Jag vet sedan tidigare att lekebergarna är väldigt generösa. Jag tror att vi kommer få in mycket mer, säger han.
Att engagera sig var självklart.
– Det är bara att göra. Man löser problemen efter hand. Det här får mig att må bra, säger Sebastian Wilhelmsson.
Han gör det mesta jobbet själv och lägger många timmar på att gå igenom, sortera och packa allt i kartonger som sedan lastas på trailer och körs till Göteborg, där det lastas om till bussarna som är på väg ner till flyktinglägren.
Emma Gidegren får hjälp av sin pappa Hans Gidegren att lasta ur flera kartonger och säckar från bilen med allt från barnkläder till varma tofflor, tandborstar och nappflaskor.
– Jag tänkte lite på vad jag själv skulle vilja ha i en sådan situation, säger hon.
Anneli Hallberg, som själv vuxit upp i Estland under Sovjettiden, drog igång en insamling av pengar redan i söndags och under det första dygnet har 12 000 kronor kommit in. Målet är samla ihop 20 000 kronor.
Anneli bor i Sverige sedan 18 år tillbaka, men har en stor del av familjen kvar i Estland.
– Mina släktingar bor 30 minuter från ryska gränsen. Såklart är man orolig över det som sker, därför är det skönt att ha insamlingen att fokusera på, säger hon.
Exakt vilken organisation som ska få pengarna har hon inte bestämt ännu, Radiohjälpen är ett alternativ som Anneli och hennes make överväger.
– Det viktigaste för mig är att pengarna kommer fram och inte försvinner längs vägen, säger hon.
Att engagera sig och dra igång saker är en självklarhet för Anneli. Tidigare i år startade hon ”God gärning Lekeberg” där hon skänkte en smörgåstårta till en familj i coronakarantän, som i sin tur fick i uppdrag att skänka något till en annan drabbad familj och så vidare.
– För mig var det aldrig någon tvekan, säger hon.
Annelis insamling sker via Facebook och nås bland annat genom gruppen ”Händer i Lekeberg”.
Relaterade artiklar:
Ljus och hopp för Ukraina (2024-02-24)Han håller på så länge behovet finns (2022-03-21)