Sebastian Wilhelmsson fortsätter sin insamling till Ukrainaoffren. "Nu säger jag nej till kläder men hygienartiklar, torrvaror och sovsäckar finns det fortfarande stort behov av". Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Innan bussarna som ska hämta flyktingar lämnar Sverige lastas se fulla med insamlade förnödenheter. Foto: Sebastian Wilhelmsson
Insamlingsarbetet har tagit nästan all av Sebastians tid senaste veckorna. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Han håller på så länge behovet finns

Sebastian Wilhelmsson i Fjugesta fortsätter samla in saker för att skicka ner till krigets Ukraina. Nu ligger fokus på torrvaror, hygienartiklar och sjukvårdsmaterial framförallt.

– Det har kommit in enormt mycket grejer redan från dag ett. Nu har jag börjat säga nej till kläder, det har vi fått in så mycket redan att vi pausar det ett tag och de kläder som är kvar hos mig kommer jag att senare att dela ut till de flyktingar som kommit till Sverige, säger Sebastian Wilhelmsson.

Han har skickat ner insamlade saker från Fjugesta till Göteborg där dessa lastats om och körts vidare till ukrainska gränsen med bussar som använts för att transportera flyktingar till Sverige.

– Totalt är det 90 personer som kommit till Sverige med de här bussarna. Nu går bussarna i skytteltrafik från Karlskrona så nu kommer vi köra grejerna ända ner med lastbilar istället, säger Sebastian Wilhelmsson.

De senaste veckorna har varit intensiva, Sebastian har jobbat nästan heltid med insamlingen och har fått hjälpa till att lokalisera och arrangera transport för en mamma och hennes son från Ukraina till systern som finns i Lekeberg.

– Det känns otroligt bra att få hjälpa till. Jag får listor varje morgon på vad som behövs där nere och det som behövs nu är konserver, torrvaror, hygienartiklar, sovsäckar, ficklampor, sjukvårdsmaterial och barnmat bland annat. Sovsäckar, filtar och om någon har varma jackor så tar vi gärna emot det, andra kläder säger vi nej till.

Från den ukrainska gränsen transporteras insamlat material vidare med inhemska åkare till nödställda runt om i landet.

– Jag kommer inte ge upp, så länge behovet finns kommer jag samla in och köra ner grejer. Många gör det kanske en eller ett par veckor men behovet upphör ju inte efter några veckor. Jag kommer hålla på, man är välkommen ut till min butik och fortsätta lämna grejer. Jag har ungefär 15 pallar kvar med grejer som ska köras ner.

Förutom privatpersoner har även Kvinnokliniken vid Karlskoga lasarett bidragit med olika hygienartiklar och sjukvårdsprodukter.