Utvärderingen är nu klar efter att jouren för ortoped/kirurgi stängdes på Lindesbergs lasarett. Den visar att vården inte försämrats eller att belastningen på ambulansen ökat.
Det var den 28 september 2020 som jouren för ortoped och kirurgi stängdes nattetid vid Lindesbergs lasarett.
Många var kritiska till beslutet och ansåg att det skulle innebära en kraftig försämring för patienterna och inte ge den besparing på tre miljoner som var planen.
– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin i pressinfo.
Enligt samma info finns inget i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt och det går inte att se något samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.
Sebastian Cehlin, M, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regelbundet fått ta del av månadsuppföljningarna sedan förändringen infördes. Runt 90 fler ambulanskörningar har gjorts under mätperioden, jämfört med de senaste åren.
– Vi oroas över att ambulansens responstid på prio-1-larm har försämrats. Det har skett i hela länet, och neddragningen av jouren har inte gjort det bättre.
– Vi måste försöka hitta andra lösningar och fundera över hur länsbor i norra länsdelen ska kunna få hjälp med förhållandevis enkla åkommor på plats, och inte nattetid behöva åka till USÖ för en fraktur eller ett sår, säger Sebastian Cehlin.