Är drevet mot Northvolt i Sverige rimligt?

Under det senaste året har kritiken mot Northvolt i Skellefteå nått höga tonlägen. Kritiken har gällt alltifrån de höga etableringskostnaderna till farlig arbetsmiljö, osvenska anställningskontrakt, obetalda fakturor till många företag och otillräcklig produktionstakt. Detta skall ställas i kontrast till de hyllningskörer som omgav satsningen från de första spadtagen till en av landets mest intressanta företagsprojekt. Omställningen av Sverige började i norr med en batterifabrik i konkurrens med Kina och USA.

Den från olika håll framförda kritiken mot bolagets verksamhet, uppbyggnad och personalpolicy verkar vara i stort väl underbyggd i sak samtidigt som många av oss är högst förvånade över de mediala spekulationerna i företagets alltmer riskfyllda finansiella bas och möjliga krasch. När detta skrivs i vecka 42 ser det dock ut som att huvudägarna förbereder en finansiell extrasatsning med syftet att företaget skall övervinna den akuta krisen och få fastare mark under fötterna.

Jag hoppas att det lyckas – inte bara för alla anställda, utvecklingen av näringslivet i norra Sverige och Skellefteå kommun utan lika mycket för att svenskt näringsliv skall vara med i fronten för hela samhällets omställning till en ny era. I en tid när främst USA och Kina erbjuder stora statliga satsningar för att batteriindustrin skall slå rot och gå i spetsen för en klimatmässigt nödvändig förändring känns det något dystert att medier, några forskare och ett antal ytterligare röster i Sverige främst spekulerar i Northvolts nedläggning.

Många av Sveriges spjutspetsföretag som Ericsson, SAAB och ABB har ju haft en mycket stor eller avgörande betydelse för en stor del av teknikutvecklingen, sysselsättningen med mera i mängder av våra små och medelstora företag.

Även om Northvolt just nu minskat FoU-satsningarna inom landet är företagets satsningar i flera länder viktiga för vårt eget kommande näringsliv och elektrifieringen av hela samhället.

Om vi som samhälle inte satsar på ny teknik och viktig omställning i Sverige kan i detta fall kanske exempelvis Kina ta över rodret i norr och beröva oss en viktig framtidssatsning.

Vad har vi då vunnit av det påtagliga drevet mot Northvolt och norra Sverige?