FOTO: ANN-LOUISE LARSSON
Årets kulturpristagare 2024; Helena Hedlund, författare, dramatiker och skådespelare. Här med de populära Kerstin-böckerna.
FOTO: PETER ERIKSSON
Mattias Risberg, Nora, musik.
FOTO: ROLF JOHNSSON
Kajsa Källérus, Örebro, konsthanverk.
Helena Hedlund får ta emot Region Örebro läns kulturpris 2024. Foto: Pressbild: Terése Sundh

Helena Hedlund tilldelas årets kulturpris 2024 av Region Örebro län

Region Örebro läns kulturpris 2024 går till Helena Hedlund – författare, dramatiker och skådespelare. Mattias Risberg, Kajsa Källérus och Adam Bejstam är årets tre kulturstipendiater.

Region Örebro läns kulturpris 2024 går i år till författaren, dramatikern och skådespelaren Helena Hedlund. Bland annat har hon uppmärksammats för sina böcker och pjäser om Kerstin.

Priset består av 60 000 kronor samt en gorillastatyett av skulptören Torsten Molander.

2024 års kulturpris går till Helena Hedlund med följande motivering:

”Med en äkthet i språket, vardagligt men vackert har Helena Hedlund med ett imponerande barnperspektiv fängslat många unga läsare. Hon har av recensenter jämförts med Astrid Lindgren och skapar i sina böcker igenkänning för såväl barn som vuxna, både i Sverige och utomlands. Hennes böcker om Kerstin har prisats och översatts till norska, tyska, danska och polska. Två av böckerna har blivit pjäser varav en haft premiär på Örebro teater under 2024.

Utöver författarskapet är Helena Hedlund dessutom verksam som skådespelare och har spelat på såväl Månteatern i Lund, Teater Martin Mutter och Örebro teater. Hon har även turnerat på Island och i Makedonien. Som dramatiker har Helena Hedlund skrivit för teatrar i både Halland, Stockholm och Örebro.”

Årets kulturstipendier på 20 000 kronor vardera delas också ut av regionen för att bidra till fortsatt utveckling av kultur i hela länet.

Motiveringar:

Mattias Risberg, Nora, musik  

”Pianisten, bandledaren och kompositören Mattias Risberg får stipendium för sviten Mining som genom text och musik lyfter fram länets bergshanteringstradition. Arbetet har sträckt sig över sex år och musiken har framförts i Stripa och Ställbergs gruvor, på Valand i Göteborg och Fasching i Stockholm. Sviten har även spelats i Sveriges Radio P2. Genom att involvera en handfull mycket framstående musiker har Mattias skapat ett musikaliskt universum som gett Bergslagens gruvhantering en fantastisk ny skrud. För uppmuntran till fortsatt musikaliskt utforskande, vill Region Örebro län ge årets kulturstipendium till Mattias Risberg.”

Kajsa Källérus, Örebro, konsthantverk  

”Konsthantverkaren Kajsa Källérus har under de senaste åren ställt om sin produktion från bruksgods till unika verk och skapar nu konst med ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Hon utforskar i sin arbetsprocess olika brännmetoder och förvaltar en konsthantverkstradition och placerar den i nutiden. Hon är framstående inom sitt arbete med stengodslera i traditionellt och sparsamt dekorerade former. Nu är hon aktuell med tre separatutställningar i Göteborg, Hallsberg och Stockholm. För uppmuntran till fortsatt utvecklande och utforskande inom konsthantverk, vill Region Örebro län ge årets kulturstipendium till Kajsa Källérus.”

Adam Bejstam, Örebro, komposition

”Kompositören Adam Bejstam visar hur musik kan existera inom många olika områden. Hans arbete med arrangering och produktion sträcker sig över flera olika fält till exempel film, konst, spel och egen utgivning. Han har utvecklat adaptiva musiksystem till röstningssegmenten i Eurovision Song Contest, skrivit musik till manskören Orphei Drängar, komponerat musikfunktioner till framtidens elbilar och även prisats för sin musik till två kortfilmer. För uppmuntran till fortsatt gränsöverskridande och modigt nyskapande inom musik och andra konstformer, vill Region Örebro län ge årets kulturstipendium till Adam Bejstam.”

Prisutdelning äger rum den 9 december på regionfullmäktiges sammanträde.