Ordning och säkerhet kräver ett nationellt tiggeriförbud

Det öppna tiggeriet har alldeles för länge bidragit till otrygghet och oreda i våra samhällen. Det är inte längre en fråga om enskilda människor i nöd – bakom tiggeriet finns ofta organiserad brottslighet som utnyttjar utsatta individer. Därför presenterar Sverigedemokraterna i samarbete med regeringen en utredning för ett nationellt tiggeriförbud. Vi tar detta steg för att återupprätta ordning och säkerhet för alla medborgare.

Nedskräpning, vandalism och en växande otrygghet har blivit vardag på våra gator, så även här i Örebro län. Problemet finns över hela landet och det krävs en nationell lösning. Lokala förbud räcker inte – de flyttar bara problemet från en kommun till en annan. Med ett nationellt förbud kan vi ta ett helhetsgrepp och säkerställa att vi får bukt med tiggeriet överallt.

Genom att tillåta tiggeri lämnar vi människor i en förnedrande och ohållbar situation. Ett förbud innebär att vi hjälper människor bort från gatorna och in på en väg mot ett mer värdigt liv. Det finns strukturerade sätt att be om hjälp – tiggeri är inte ett av dem.

Samtidigt är det naivt att tro att tiggeriet är helt oorganiserat. Det finns starka kopplingar till kriminella nätverk som utnyttjar de mest utsatta. Med ett nationellt tiggeriförbud kan vi strypa finansieringen av dessa kriminella aktörer och frigöra resurser för polisen att arbeta mer effektivt.

Sverige kan inte längre vara Europas sociala samvete. Länder som Rumänien, där många av tiggarna kommer ifrån, måste ta ansvar för sina egna medborgare. Att vi tillåter tiggeri i Sverige löser inte den globala fattigdomen, det förvärrar bara situationen här hemma.

Tiggeriförbudet handlar om att värna vår gemensamma trygghet och säkerhet. Det är dags att sätta stopp för tiggeriet på våra gator och ta tillbaka kontrollen över våra samhällen – för hela Sveriges bästa.