Cowboy racing – en känsla av vilda västern

Det bjöds på häftiga och fartfyllda tävlingar i Askersunds ridhus under helgen. Välbesökt och ett perfekt arrangemang för hela familjen att följa.

Extreme cowboy round up heter tävlingen som arrangerades nu för tionde gången. Cowboy racing på hög nivå och det skulle visa sig att ekipagen överlag red till sig riktigt höga poäng i de olika klasserna.

Arrangör är företagen CM Ranch som drivs av Caroline Almfelt och EmJoy Horses som drivs av Emelie Letskog.

Emelie hade under helgen fullt upp som arrangör, tävlingsledare och konferencier. Totalt under helgen avverkades 40 starter med ryttare och hästar från bland annat Skåne, Västergötland, Östergötland och ett antal ekipage från Örebro län.

– Cowboy racing-tävlingen går ut på att man ska ta sig igenom en hinderbana på tid och där samspelet mellan häst och ryttare är det viktiga och bedöms av en domare, förklarade Emelie i en kort paus.

Tävlingen avgjordes i olika klasser på en bana med en rad av olika moment och allt i olika svårighetsgrader.

– Vi har deltagare från nybörjarklasser upp till proffsryttare, konstaterade Emelie.

Att racen var i publikens smak gick inte att ta miste på. Det applåderades och jublades friskt från läktarhåll. Och det korades segrare och andra pristagare efter varje omgång.

– Vi har många lokala sponsorer som är generösa så vi har ett välfyllt prisbord att dela ut, framhöll Emelie.

Ridhus känns kalla, men det fanns goda möjligheter att se tävlingarna även inifrån värmen i serveringen. Njuta en kopp kaffe med hembakt och kunna imponeras över hur samspelta ekipagen var. Bara det värmde.