Susanne Tylebrink med hästen Sammie tar sig över ett brohinder på träningsbanan i Joxtorp. Foto: Sofie Isaksson
Det är inte snabbast som vinner utan det ska vara flyt. Här genom prärievagnen. Foto: Sofie Isaksson
Emelie Letskog i cowboyhatt och Susanne Tylebrink på hästen Sammie. De båda hoppas på publik vid de båda tävlingarna. Foto: Sofie Isaksson
Genom gardinhindret. Foto: Sofie Isaksson
Emelie Letskog. Foto: Sofie Isaksson
Genom gardinen. Foto: Sofie Isaksson
Bro mellan däck. Foto: Sofie Isaksson
Susanne Tylebrink med hästen Sammie tar sig ledigt genom hindren. Just denna kallar de för biltvätten - car wash. Foto: Sofie Isaksson
Sammie tar sig över bron. På tävling rider man barbacka eller i westernsadel. Foto: Sofie Isaksson

Tränar utmanande hinder och sköter ranchen från hästryggen

Emelie Letskog och Susanne Tylebrink har funnit varandra genom extreme cowboy racing. Nu anordnar de två tävlingar i september där det hela går ut på att kunna sköta en ranch från hästryggen. – Horsemanship ger poäng alltså hur bra du kommunicerar med hästen, säger Emelie.

Susanne Tylebrink har hållit på med sporten i sex år. Hon har en egen miljöträningsbana på anläggningen LS Trail Park Joxtorp i Joxtorp. Denna dag är Emelie Letskog hos Susanne som ihop med elva-årige hästen Sammie ska träna olika hinder.

– Tänk på att hålla om skänklarna och rama in honom, ropar Emelie och studerar tekniken under träningspasset.

– Samspelet mellan häst och ryttare är A och O. Jag har en trygg häst, Sammie, som är lite som sin matte, rätt så lat, i sin natur, skrattar Susanne och tillägger:

– Vi är en liten ridsport. Ju mer utmanande hinder vi kan åstadkomma ju bättre för oss när vi tränar.

De båda är medlemmar i Sweden Exca racers föreningen, Exca står för Extreme Cowboy Association.

– Man ska kunna sköta en ranch från hästryggen som att öppna och stänga grindar, släpa saker, kasta lasso, valla kor, gå över broar och annat, säger Emelie.

Kommunikation

Tävlingen går ut på fri fart och bäst vinner på att klara de 13 hinder som satts ut. Men det ska se fint ut. Man får poäng för hur bra man kommunicerar med hästen. I denna gren får man rida utan bett och träns om man vill, eller med en halsring och barbacka förklarar de båda.

Emelie Letskog, Skyllberg, är anledningen till att Susanne en gång började och kom i kontakt med sporten.

2011 var Emelie i Canada på Calgary Stampede, hennes sällskap skulle på koutställning men Emelie tittade på uttagningarna i Exca och det var nästan tomt på läktarna.

– Jag fick gåshud när de red genom vattenhinder, de gjorde rancharbete i fri fart. Jag tänkte bara det här måste jag göra, säger Emelie.

Emelie har hållit på med westernridning sedan tolv års ålder. Men den egna ponnyn gjorde inte som hon ville. Hon fick då ett tips om en westerntränare.

– Och på den vägen är det. Jag fick ett annat sätt att jobba med hästen genom att lyssna på hästen och vara tydlig och visa hästen vad jag ville. Idag lever jag på det här tränar och coachar människor. Hur de ska jobba med sig själva för att få en bra harmoni kring sig själva och hästen.

Företaget heter Emjoy som Emelie och sambon Magnus driver ihop.

– Namnet är för att jag ska komma ihåg att ha roligt med hästarna.

Anordnar tävlingar

Emelie anordnar tävlingen i Askersund den 30 september, och Susanne och Helena Tibblin anordnar i Joxtorp den 17:e. Men det är team work säger de.

– Vi är en liten grupp medlemmar men vi är sammansvetsade, vid tävling är vi stenhårda konkurrenter, men stöttar varandra hela tiden, säger Susanne med glimten i ögat.

– Vi hoppas att fler får upp ögonen för själva träningsformen och får en bättre relation med hästen. Det är en riktigt bra träningsform för alla typer av hästar både hobby-, dressyr- och hopphästar. Det ska vara kul och utvecklande, understryker Emelie.

För en nervös eller känslig häst är den här typen av träning med hinder bra för utvecklingen menar Emelie.

– Bara man har rätt teknik och tar hjälp i början så att hästen utvecklas och inte blir mer rädd. Man ska ha rätt strategier.

”En riktig horseman”

Bill Cameron, en känd hästtränare och ryttare samt ett tungt namn i Extreme cowboy race i USA var på Joxtorps träningsbana förra året.

– Vi har haft honom här flera gånger, berättar Emelie som har haft många kurser med honom.

– Jag är ett stort fan av Bill. Jag ser upp till honom. Tänk att jag har fått sitta och fika med honom i mitt kök! Han är en riktig horseman, säger Susanne stolt.