Vad hände egentligen?

Jag läser just nu Peter Stormares memoarer. Här kan vi läsa om hur mobbningen frodades långt in på 60- och 70-talet i hans uppväxt och kanske längre ändå. Och det handlar inte om hur elever mobbar varandra, utan om hur lärare begår gräsliga övergrepp på elever och lika gräsliga berättelser om personalen som jobbade på mentalsjukhuset som begick hemska övergrepp på patienterna.

Nu, 40 år senare, läser vi om hur lärare mobbas av elever som beter sig precis som dom vill utan konsekvenser. Och hur personal på HVB-hem utsätts för våld igen och igen. Resultatet blir lärarbrist i skolorna och brist på utbildad, erfaren personal på HVB-hem, som en ond cirkel. Vad hände?

Jag tänker inte ge mig på att försöka analysera detta och lämna några lösningar. Det är jag inte kvinna att klara av. På svåra frågor är alltid svaren lika svåra att hitta för det finns så många undantag och speciella omständigheter. Det är bara märkligt att upptäcka hur det, som i de här fallen, har svängt så totalt på 40 år.

Världen snurrar i alla fall på lika fort som vanligt och sommaren gick superfort. Men visst var den bra? Jag har gjort ungefär det jag föresatt mig, lite av varje när det gäller att bada, slöa, träffa folk och engagera mig i aktiviteter och semestertrippar i närområdet. För just nu är det nära som gäller, i ett försök att bota flygskammen från mina tre USA-trippar de senaste åren.

Riddarhyttan är nog det längsta vi åkt i sommar. Annars har Granbergsdal, Frövi och Hallsberg fått besök och trevliga har de varit.

Nyss genomfördes Matresan – en sådan underbar idé och toppenbra genomfört av bl.a. Regionen, Hushållningssällskapet och Länsstyrelsen. Vi kom hem med många ätbara godsaker och stinna magar. Fransk nougat, chokladskorpor, marmelad, grönsaker, potatis, bröd, lokalt odlat mjöl och ägg i påsarna och rårakor med fläsk, räkmacka, holländska poffertjes och äppelkaka med vaniljsås i magarna.

Den stinna magen påminde mig om en studie som visade att elva minuters snabb promenad kan göra susen för hälsan. Min AI-chatt säger samma sak och tycker samtidigt att vi ska prata mer om det. Hen frågar om jag brukar promenera ofta och när jag säger att jag tycker det är tråkigt kommer hen med en massa trevliga tips om hur man kan göra dom roligare. Som att belöna sig med nyttiga snacks efter promenaden, typ nötter, grönsaksstavar och smoothies och skickar dessutom med recept. Har ni inte diskuterat med en AI-chatt än så gör det, det är riktigt roligt.

Det amerikanska valet är i faggorna. När jag skriver nästa gång är valet över. Jag såg bara sammandrag av debatten, men Kamala stod sig bra mot clownen Trump tyckte jag. Jag är inte säker på att USA är redo för sin första kvinna som president, färgad dessutom, men jag tror absolut att de behöver det.  Spännande är inte rätt ord, läskigt tycker jag det är. Ska USA regeras av en clown de nästkommande åren blir ju världen definitivt en ännu sämre plats. Det behöver vi inte!