Bidde det bara en tumme till landsbygden?

Nu har vi fått en ny regeringsförklaring som gäller den verklighet som regeringen vill skapa eller bidra till nästa år. Som alltid är det många vackra visioner och tankar men facit får vi som vanligt först efteråt. Några iakttagelser går dock att göra om man har ett perspektiv med fokus på landsbygden.

Det märks mycket tydligt att regeringens program domineras av det gångna årets mest debatterade frågor – brott, straff och skjutningar, Natofrågor och pågående storkrig, EU:s framtid, invandring och integration samt den långsiktiga energistrategin. Detta innebär i princip en fortsättning av årets politiska fokus.

Vad blir i det läget över åt andra sakområden?

Ett viktigt satsningsområde handlar om den tunga infrastrukturen där regeringen höjer sina ambitioner med ett antal ytterligare miljarder. Vi vet dock inte hur satsningarna skall fördelas mellan exempelvis järnvägar och vägar och inte heller den regionala investeringsplanen. Om vi ser hur 2000-talets gjorda investeringar på området fallit ut är det storstädernas intressen som helt dominerat. Landsbygden har fått småsmulorna.

Propositionen om infrastrukturen kommer först senare i höst men förhoppningen är ändå att upprustning av befintliga anläggningar kommer att prioriteras högre än tidigare. Detta kan gynna landet utanför storstäderna. Ett annat område som kan bli ännu en fördel för regioner som exempelvis Närke och Dalarna pekas ut i regeringens kommande policy – en liberalisering av strandskyddet. Om det sköts på ett seriöst sätt kan det bli en ”konkurrensfördel” för landsbygden.

Om man tillåter en utökad bebyggelse närmare ett antal sjöar och vattenleder i samråd med kommunernas medborgare och där strandremsorna inte helt blockeras som kring storstäderna kan det stimulera till inflyttning från städer och andra länder. Det kan bidra till fler yrkesverksamma i ett läge där små och medelstora kommuner saknar viktiga kompetenser. På köpet får landsbygden kanske fler barnfamiljer som räddar våra viktiga skolor.

Mot slutet i regeringsförklaringen sägs att …”landsbygdens utveckling är avgörande för hela Sveriges framgång”. Det låter onekligen mycket vackert men det återstår för den kommande budgeten att visa att det bidde mer än en tumme!