Viola Luthman Lood med sin bok Strövtåg genom Mullhyttan - är en upptakt till förhoppningsvis en historiecirkel i Mullhyttan. Foto: Privat

Nu och då – en upptakt för historiecirkel i Mullhyttan

Den 18 september berättar författaren och mullhyttingen Viola Luthman-Lood sin egen berättelse om Mullhyttan utifrån perspektivet "Nu och då". Föreläsningen är tänkt som en upptakt till att starta en historiecirkel i Mullhyttan.

Viola Luthman-Loods föreläsning är tänkt som en upptakt till att starta en historiecirkel i Mullhyttan.

Vill inspirera

Annelie Jansson, utbildningsledare på Folkuniversitet i Örebro län hoppas att de med Viola Luthman-Loods föreläsning ska inspirera människor till att starta en historiecirkel i Mullhyttan med omnejd, efter föreläsningen.

– Det är ett sätt att lära känna bygden, kanske är någon inflyttad, eller att man är intresserad av sin bygd. För att planera framåt behöver man också förstå historien, säger Annelie Jansson som kommer vara på plats och berätta hur det gick till när de startade Historiesökarna i Karlskoga.

Boken Strövtåg i Mullhyttan gav Viola Luthman-Lood ut 2020. Nu fyra år senare har hon den första föreläsningen.

– Jag börjar på Mohultsvägen och sen går jag vidare. Jag har lovat att gå tillbaka till Drottning Kristina då det var hon som utfärdade tillståndet att sätta igång hyttan. Jag har bara en timme så det blir komprimerat, säger Viola Luthman-Lood och tillägger:

– Jag hoppas det kommer folk och att intresse finns!

Stöd att skriva

Viola har antikvariatet Mjölkboa i Mullhyttan, som även är en mötesplats där hon inspirerar läsare och skrivare.

– Kan jag vara till stöd och hjälp för någon, peppa någon att skriva, gärna historia. Var och en har sin lilla historia att berätta, säger Viola Luthman-Lood som är mycket intresserad av bygdehistoria runt Mullhyttan.

– Det är det som ligger mig varmast om hjärtat, avslutar hon.

Efter föreläsningen ges en frågestund och med hopp om bildandet av en historie-studiecirkel.

Den 18 september klockan 17:30 till 18:30 sker föreläsningen i Ordenshuset i Mullhyttan.

Senast 16 september ska man föranmäla sig till Folkuniversitet