Nu kan mormor och farfar vara föräldralediga

Vet ni att mor/farföräldrar eller andra närstående vuxna också kan vara ”föräldralediga”?

När förskolan har sommarstängt eller håller planeringsdagar och föräldern själv kanske har viktig uppstart på jobbet, kan nu föräldrar ges möjlighet att överlåta föräldrapenningen till någon närstående!

Vi genomför detta inte bara för att få ihop livspusslet utan främst för att stärka familjernas hälsa och välmående. Att få barn, samtidigt sköta jobb och hem med alla krav som följer, kan ge rejäla stresspåslag även för den mest trygga, lugna personen.  Det finns nu även fler dubbeldagar än tidigare, ja dubbelt så många. I stället för 30 dubbeldagar som tidigare, kan man nu ta ut 60. Dubbeldagarna får användas fram till att barnet är 15 månader och kommer säkerligen bidra till ökat lugn och hälsa både före och efter förlossningen.

Sammantaget är denna lagändring ett resultat av att vi Kristdemokrater sedan länge kämpat för att barnfamiljer ska få ihop sina vardagspussel och göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv. Detta har vi drivit igenom i både Riksdag och Regering och nu i sommar har vi alltså resultatet; en ny lag om överlåtelse av dagar.

Från och med den 1 juli i år kan dagar med föräldrapenning föras över till fler än vårdnadshavare och bonusföräldrar. Föräldrar med gemensam vårdnad om ett barn kan överlåta 45 dagar med föräldrapenning vardera till någon annan som är försäkrad för föräldrapenning. En förälder med ensam vårdnad om ett barn kan överlåta 90 dagar med föräldrapenning.

Det innebär att den som har fått rätt till föräldrapenning genom en överlåtelse ska ha rätt att vara ledig från sin anställning under den tid då han eller hon tar ut föräldrapenning.

Man kan föra över dagar till vem som helst, men samma regler gäller som för vanlig föräldrapenning, man måste vara försäkrad. Är man pensionär har man ingen SGI (Sjukpenninggrundande inkomst), men får i stället ersättning på grundnivå.

Att vårda och värna om familjegemenskapen är avgörande för vårt välmående och för att skapa en stark, sammanhållen framtid för alla de olika typer av familjer vi har. Välmående och trygga familjer utgör grunden för vårt samhälle. Här är ytterligare ett bevis på att familjepartiet Kristdemokraterna behövs och gör skillnad när vi sitter med i regeringen!