Ove Hoffner, stor glädjespridare, född 1940.

Minnesord: Ove Hoffner gladde sjuka barn

Nora-profilen Ove Hoffner har avlidit. Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Inte minst via det engagemang han haft för de svårast sjuka barnen på USÖ. Han var verkligen deras vän.

Många känner Ove Hoffner som Maria Langs systerson. Och det var också han som i mycket förde minnet vidare av Noras berömda deckardrottning. Han vårdade sin mosters minne ömt på olika sätt. Inte minst via de många ”mordvandringarna” i hennes spår.

Många har guidats runt i den lilla Bergslagsstaden, ledda av Ove Hoffners stora kunnighet, och dessutom med ett charmerade sätt att berätta om var Maria Lang förlade sina fiktiva kriminalgåtor. Han var den perfekte ledsagaren. Det blev underhållande vandringar med många anekdoter.

Men Ove Hoffner var inte bara det. Han var en bred artist på lokal nivå och med ett stort hjärta för de sjuka och utsatta.

Inte minst är det många nu vuxna, vilka som barn fick uppleva Ove Hoffner i USÖs matsal en gång när Annikas minnesfond årligen bjöd in till kalas.

Då var han nämligen en självklar underhållare när de svårast sjuka barnen, inte sällan med tuffa cancerdiagnoser, roades en januarieftermiddag med många glada upptåg signerade Ove Hoffner.

Undertecknad var själv flera gånger på plats, som Länspostens utsände, och fick med egna ögon se hur mycket Ove Hoffner betydde för barnen. Oftast var han klädd i clownutstyrsel och han fick verkligen barnen att leva sig in i hans show, och, inte minst, få skratta.

För denna insats ska Ove Hoffner hyllas. Och många är nu både de barn och vuxna som kommer att minnas honom med ett leende.

Han var även öppen och lättpratad i intervjuer och det var ingen tvekan om att Nora låg honom varmt om hjärtat. Han återvände nämligen dit efter en tid i livet som globetrotter med resor jorden runt.

Det kommer att bli en profil mindre nu på Brunnsgatan, men även i övriga Nora, där han tills helt nyligen syntes på gatorna.

Han sa i en intervju ”Jag kan stå där nere vid Noras strandpromenad, vid Maria Langs byst, och komma på mig med att prata med henne”. Tänkvärt. Som sagt, Nora är en profil, och härlig teatermänniska, fattigare. Ihågkommen av många.