Vilken soppa! Eva och Gittan serverade Närkesoppa till många sugna.
Folkfest och härlig trängsel. Minst 20.000 besökare.
Festfixarna Claes Nelander, Kenneth Sandström och Christer Eriksson.
Veteranen Sven-Erik Lindén, Tjurskallen. Foto: Rolf Johnsson
Vibyblomster serverade av Mia Wikland och Gustav Nyberg. Foto: Rolf Johnsson
Kafferdrickare från Lanna. Foto: Rolf Johnsson
Dragspel med Per Anders Carlsson. Filip och Affe sålde Valön-kräftor. Foto: Rolf Johnsson.
Skogens skörd lockade. Foto: Rolf Johnsson

Vilken härlig folkfest med mat och dryck

Visst blev Wadköpings Mat- och dryckesmarknad precis den folkfest som arrangörerna hoppats på. – Vi hade 20 000 besökare förra året. Minst lika många i år. Vi siktar på en framtid som en stor stadsfest, sa Christer Eriksson i arrangörsteamet.

Vilken folkfest! Vilket vimmel! Vilken härlig mix av gemyt, mat, dryck, sensommarglädje! Tredagarsevenemanget i Wadköping blev en riktig fullträff.

– Roligt att kunna kombinera mat med kräftfiske, båtvisning och mycket annat sa Kenneth Sandström, en av arrangörerna.

Och i den härliga trängseln kunde man provsmaka ost, nypressad äppelmust, lokal stark korv, närodlade grönsaker, Närkesoppa, lokala kaffespecialitéer, rökt sik, surdegsbröd… Över 100 utställare. Och givetvis kunde man köpa med sig hem också, vilket många gjorde.

Veteranen bland utställarna, Sven-Erik Lindén på Tjurskallen har hållit på i 31 år och rest runt på marknader med lokalproducerade varor från Järnboås.

– Det finns alltid en marknad för närproducerat. Och intresset växer. Det roliga med att vara ute så här är att man träffar kunderna så att säga live. Riktigt riktigt trevligt.

Det var trängsel vid de flesta bord. Som hos Jonte och Gertrud Johansson som bjöd på Lindesbergsmust. Eller hos Dennis Fällström som serverade rökt fisk från Ställberg. Eller Adrian Patuddo som bjöd på surdegsbröd från Kumla. Tre tjejer visade upp Karintorps läckra tomater och från Viby kom blommorna som Mia Wiklund och Gustav Nyberg laddat upp med på Wadköpings torg.

Nere vid Svartån lirade Per Anders Carlsson från Resta/Stora Mellösa dragspel (Taube-låtar) samtidigt som Filip och Affe sålde färska Hjälmarkräftor fångade utanför Valön. Och när Rickard Lindqvist från Lanna bokcafé serverade kaffe, så blev det kö.

Så där såg det ut hela lördagen och söndagen. Öppningsdagen var det enbart drycker – och start för kräftmetet.

– Det här är helt underbart. Så mycket folk. Vi har jobbat stenhårt för att göra det här till en riktig folkfest, och det tycker jag verkligen det blev. Vi kan kalla det sensommarfest om vi vill, eller kanske stadsfest. Vi i arrangörsstaben hoppas kunna utveckla det här ännu mer. Det finns potential till att bli både bestående och större, säger Christer Eriksson.

– Pricken över i är att så många av varorna har lokal anknytning Örebro län kan verkligen leverera.