Annika Bodenholm med 19 månader gamla Gandalf, en irländsk varghund, är nya i utställningssammanhang och har blivit bäst i ras. Foto: Ann-Louise Larsson
Bernersennenbedömning i ringen, närmast kameran Kicki Nordlund med Scilla. Foto: Ann-Louise Larsson
11-årige chihuahuan Milton har många utmärkelser bakom sig. Idag har han blivit bästa veteran i sin ras. Milton bor i Norge med matte Rita Fjelltun. Foto: Ann-Louise Larsson
Dvärgschnauzern Hansson görs redo för bedömning. Foto: Ann-Louise Larsson

Tusentals vovvar visade upp sig från sin bästa sida

Fler än 2 000 hundar av 225 raser från 9 olika länder tävlade om de ärofyllda priserna och certifikaten i Nordic Dog Show på Solberga IP i Askersund under helgen. Utställningen arrangeras av Örebro läns kennelklubb och har varit på samma plats i drygt 35 år.

Annika Bodenholm har rest från Oskarshamn med sin 19 månader gamla irländska varghund Gandalf till Askersund.

– Det här är vår fjärde utställning, så vi är ganska nya på det här, berättar hon.

Gandalf har utsetts till bäst i ras och gått vidare till finaltävlingarna under eftermiddagen som först avgörs i rasgrupper och därefter tävlar vinnarna i rasgrupperna mot varandra om att bli Best in Show.

– Visst är det kul när domarna gillar honom, men det är inte jätteviktigt med resultatet för oss. Han är ändå världens bästa hund oavsett hur det går, säger Annika Bodenholm.

– Irländsk varghund är en fantastisk ras med ett underbart temperament, även om han är stor så är han lugn och snäll, säger hon.

För Anne Wallin från Vallentuna som föder upp dvärgschnauzrar och pudlar är resultatet viktigare. Hon har genom åren som uppfödare fått fram 190 champions och vunnit årets hund, alla raser. I Askersund tävlar hon med 14 månader gamla Hansson som redan är flerfaldigt prisad.

– Det handlar inte om skönhet utan om att få fram en välskapad hund som samtidigt mår bra. Sporten ligger i att komma så nära standarden som möjligt, förklarar hon medan Hansson borstas och görs redo för domarens bedömning.

På en av prispallarna sitter Rita Fjelltun från Aurskog-Hølands i Norge med 11-åriga chihuahuan Milton som utsetts till bästa veteran.

– Han blev norsk veteran för någon månad sedan och är internationell champion. Han har tävlat hela sitt liv men jag har åkt på utställningar med honom i ett år, berättar hon.