En kul tur genom länet!

Nu i sommar pågår återigen Open Art och Örebro livas upp. Verk som färgglada underjordiska svampar, en ramp till utgången bland molnen och kungastatyer i varningsflagg blandas med dansföreställningar och scenföreställningar i bland annat Nikolaikyrkan.

Kultur uppstår i mötet mellan människor och skapas av oss alla gemensamt. Kulturen ger oss mening i nuet, men kulturen bär också våra historiska rötter och föder visioner för framtiden. Besökare kommer inte bara från alla länets delar utan också från olika länder i världen och tar del av konsten för att förundras, förfäras och förtjusas.

Visionen med Open Art var att föra ut konsten till medborgarna, men faktiskt är vårt län också rikt av mycket annan kultur. Från söder till norr.

Askersunds kulturhus Sjöängen som invigdes 2016, är nu en etablerad scen för konserter och evenemang. Numera är det också en knytpunkt för många dansföreställningar. I juli spelas Djungelboken på Lerbäcks teater och under sex onsdagskvällar är det sommarmusik i hamnen med alltifrån dragspel till jazz och svenska sommarsånger.

Flera muséer finns i södra delarna, varför inte ta en eftermiddag på skoindustrimuseet i Kumla som faktiskt blev årets arbetslivsmuseum 2017. Ett stenkast därifrån finns också kvarntorpshögen och konst på hög. På Bergöös i Hallsberg finns konst av Carl och Karin Larsson där du förutom modelljärnvägen också kan se årets sommarutställning ”Låt handen synas” en textilutställning om hur Karin Larsson formade deras hem i Sundborn. I Karlskoga finns arbetarmuséet Gråbo som under sommaren visar hur livet kunde se ut i ett arbetarhem mellan 1885-1942 och där finns naturligtvis också Alfred Nobells Björkborn.

Frövifors pappersbruksmuséum har som vanligt mycket att se. Årets utställning, ”Magisk viktning & poetiska klipp” av fem internationella konstnärer, samsas med bland annat förpackningar och historiska maskiner.

På Stadra teater utanför Nora spelas i år ”Lyckliga Gatan” om den varma sommaren 1969, och på Opera på Skäret spelas senare i sommar Bellinis ”Norma”.

Kultur- och konstrundan ”Kulturglimtar” äger varje år rum den sista helgen i juni i Ställbergs gruva och under sommaren brukar det i norra länsdelen också finnas många bokloppisar. Varför inte ta en kombinerad bad- och boktur i sommar?

Dessutom finns många kyrkor, föreningar och privatpersoner som frikostigt anordnar konserter, kulturträffar och fikagemenskaper under juli. Vi har en region att vara stolta över. 2020 utforskade många närmiljön som aldrig förr. Kanske upptäcker du någonting nytt även under denna sommar?

Kulturen finns överallt och omfattar alla våra sinnen. Från musiken vi hör på föreställningar och konserter till den visuella bildkonsten. Kulturen skapas av oss alla tillsammans och hjälper oss att växa och bli hela som människor. Den håller ihop gemenskaper och skapar förutsättningar för ett gott samhälle. Vilken kul tur genom länet kommer du att ta i sommar?