Uppemot 50 traktorer med vagnar erbjuder intresserade att åka med på traktorrallyt. Foto: Arkivbild/Jörgen Geschwindt

Åter dags för den populära traktorutflykten

Intresset för att få en åktur i vagn dragen av en puttrande traktor har växt år från år. Många vill åka med på en tur i ett grönskande landskap.

Traktorrallyt i regi av Lerbäcks hembygdsförening har blivit en uppskattad tradition. Kort beskrivet går det ut på att ett stort antal traktorer med påkopplade vagnar av olika slag tar med folk ut på en tur genom sommarlandskapet.

Traktorägarna ställer troget upp och de har verkligen under åren byggt vagnar av olika slag så de är sittvänliga för dem som vill åka med.

På lördag är det dags igen, och som vanligt med samling och avfärd från Lerbäcks kyrka och hembygdsgård.

– Vi åker klockan tio, men kom i god tid för att få plats att åka med, hälsar traktorgeneralen Lars-Erik Tylebrink.

Från Lerbäck åker karavanen sedan på småvägarna till Vretstorp där det blir ett stopp och paus hemma hos Kent Öhlin. Kent som för övrigt är ordförande i Vretstorps traktorveteraner.

– Han kommer att ha igång kokvagnen och sälja korv med bröd, men man får givetvis ta med sig eget fika också, påpekar Lars-Erik.

Kent har ju en del veterantraktorer och några av dem har han säkert ställt ut till beskådande när traktorerna och resenärerna anländer efter färden från Lerbäck.

– Vi säljer också lotter med fina vinster innan vi åker, och sen har vi dragning på lotteriet i Vretstorp, berättar Lars-Erik.

Efter besöket, den sociala gemenskapen och stärkta efter matintaget sker återresan och man beräknas vara tillbaka i Lerbäck mellan klockan 14-15.