Låt dina drömmar blomma ut i sommar

Bob Hansson skriver “andas är att lägga sig ner över skrivbordet och be chefen massera ens innanlår” i sin dikt “Andas” från “Lugna puckars mosebok”. Jag rekommenderar inte det, men jag tänker att han är något på spåren. Man kanske ska leva lite ändå.

Nu är det semestertider för de allra flesta och det är ju egentligen en perfekt stund att utmana sig själv något. Nu pratar jag inte om att dricka lite mer alkohol än vanligt och vara uppe ett par timmar till på kvällen. Det är redan gjort. Snarare att hitta något som gör att knäna darrar och andningen blir svår, och utmana sig själv ordentligt. Kanske testa på stand-up eller ta till orda på syföreningsmötet. Vi har alla våra hemliga drömmar om att blomma ut, och du kan ha hela landet som din inspiration. Gör det bara.

Det finns många anledningar till att testa något man aldrig tidigare gjort rent psykologiskt, men även anatomiskt. Känner du till den främre gördelvindlingen? Rimligtvis gör du inte det, det är en liten del av hjärnan som forskare sett att växer när man utmanar sig själv. Delen minskar också i storlek om du håller dig till sakerna du är trygg med.

Inte långt ifrån hur kondition fungerar egentligen. Vi kan inte bara chilla då blir den sämre, vi kan inte bara vila om vi vill ha en stark kropp och vi kan inte bara göra samma saker om vi vill våga oss på livet i större utsträckning. För den som har en liten främre gördelvindling är också mindre modig. Det är så enkelt.

Har du svårt att komma på vad du skulle kunna göra för att utmana dig själv kan du alltid läsa Bob Hanssons dikt. Eller bara lägga dig på golvet i kön till lunchrestaurangen och låtsas vara en fisk. Det skulle säkert också lämna en rätt adrenalinstinn känsla efter ett tag. Annars kanske du bara kan göra det där du funderat på men inte riktigt vågat. Semester betyder att vi inte ska jobba, men då ska vi ju absolut ta chansen och jobba med oss själva. det tycker jag.

Man behöver inte åka till Maldiverna för att känna att sommaren blev värdefull, även om du för all del gärna får göra det också för min del.

Att testa något utmanande och nytt kan vara långt mer givande, och dessutom växer hjärnan din av det utan att för den sakens skull göra dig tjockskallig. Win-win!