Edvin Jansson, 17, Melvin Vieweg, 18, Liam Sundh, 17, Anton Sääf, 17 hade kört eporna från Odensbacken. "Jag ser Odensbacken som Miami eller Las Vegas, allt ska finnas här som finns i stan, utom människorna som finns där," säger Melvin.
Lena Blomquist, 65, Odensbacken och Maria Gustavsson, 63, Örebro är på plats med både bilar och makar. De gillar det kravlösa umgänget på motorträff.
Svenska kyrkans Magnus Öljarstrand, 58, och Carina Berg, 58, samt studieförbundet NBV:s Mats Sjöö, 61, står bakom årets träff.
Sven Olsvik, 53, och Linda Karlsson, 44 med barnen Runa, Grim och Njord körde sin Ford Galaxie Cabriolet 1965 från Odensbacken. "Vi fikar och njuter av en solig dag," säger Sven innan de rullar hemåt.
Dante Elfwing, snart 3, från Kumla, trivdes på den röda Massey-Ferguson 35X. Men han testade också den blå lite rostigare granntraktorn, också en Ferguson.
Leif Nilsson, 73, Läppe, sitter vid sin Fram King Fulda, byggd 1958 i Helsingborg. "Jag tycker om bilen, men det är en ful modell."
Weronica Brüde, 38, Odensbacken har engagerat sig i motorgården hemma. "Jag och min man är volontärer eftersom vi har två grabbar som kör epa. Jag kan inte mecka men kan finnas där som en vuxen och sköta markservice."
Tommy Eriksson, 75, Katrineholm har en sommarstuga i Läppe. "Jag har kommit för att titta på traktorerna. Gammal teknik är fascinerande, det är sånt man är uppväxt med."
Familjen Thorén – Loka, Janne, Martin, Sari – från Vingåker tittade förbi på glasstopp efter fotbollsmatch. Loke tycker att fotboll är roligare än bilar. "Det är mamma som gammal raggare som blir nostalgisk," säger Sari.
Roger Karlsson, 71, Katrineholm, ställde ut sin Surf Green Chevrolet 210 från 1954. "Jag blev tipsad att åka hit, jag brukar ställa ut några gånger per år. Bilen köpte jag för sju år sedan, den är svensksåld i Malmö och går som bäst mellan 60 och 80 kilometer i timmen".
Maria Diaz, 54, Eskilstuna och Åsa Skogmo, 45, Hallsberg har säsongsplats på campingen. "Kul med en liten happening i dag. Jag tycker att det är kul med bilar så jag tog med mig Åsa på en tur," säger Maria.
Edvin Jansson och Liam Sundh framför Edvins epa som vann pris för bästa ljud. "Det är kul att Odensbacken börjat intressera sig för ungdomar, speciellt motorintresserade. Hade vi inte blivit inbjudna hade vi inte åkt hit," säger Edvin.
Epa-gänget från Odensbacken lyckades pruta på solglasögonen. Alla valde samma modell, den var snyggast.
Veteranerna och traktorerna på Hjälmargården fick i år sällskap av en samling A-traktorer, en föryngring av motorfesten.
Arrangörstrion Magnus Öljarstrand, 58, Carina Berg, 58,och Mats Sjöö, 61.
Veteranerna tronar upp sig med Hjälmaren som fond.
Mats Karlsson, 59, Katrineholm uppskattar att ta del av gammal teknik och historia.
Traditionsenlig traktorprakt på Hjälmargården.

Bildreportage: Traktorprakt och föryngrad motorfest på Hjälmargården

Traktorerna och veteranerna hade i år fått sällskap av en ny kategori på motorträffen på Hjälmargården: A-traktorerna. För arrangören Magnus Öljarstrand är det en hjärtefråga att fånga upp den yngre generationen motorintresserade. "Epa-ungdomarna har ingen ledare, som alla andra ungdomslag har. De behöver ledare," säger han.