Det är ett viktigt val och din röst kan göra skillnad

Vi står inför ett av de viktigaste EU-valen i modern tid. Ett val som äger rum i en tid av splittring, hat och krig i vårt närområde. I en tid av stor politisk osäkerhet och där det säkerhetspolitiska läget är det värsta sedan andra världskriget. Det är ett viktigt val och din röst kan göra skillnad. Din röst kan vara avgörande.

Det är inte bara säkerhetspolitiska frågor som står på spel i det här valet. Vår tids största ödesfråga står också på spel: klimatet. Ska vi klara av att vända utvecklingen inom klimatområdet och säkra våra barns framtid så måste vi hjälpas åt. EU-länderna måste samarbeta för att hitta gemensamma lösningar. Vi måste också kunna skapa hållbara lösningar som fungerar för människor i vardagen, oavsett inkomstnivå eller var man bor. Lösningar vilka fungerar för såväl stadsbor som för alla på landsbygden. Framför allt så måste vi skapa incitament för företagen att bidra till den gröna omställningen. Störst skillnad kan vi göra gemensamt.

Effekterna som klimatförändringarna för med sig drabbar såväl privatpersoner som företagen. När skörden torkar, eller då åkermark översvämmas, står vi alla maktlösa. Konsekvenserna påverkar allas vardag. Fler EU-länder behöver ta ett större ansvar för klimatarbetet. Det räcker inte att ett fåtal går före, alla måste med. Utvecklingen mot ett mer cirkulärt samhälle måste trappas upp. Det är vi skyldiga våra barn och barnbarn.

Vi socialdemokrater vill trycka på så att fler EU-länder tar steg mot att bli helt fossilfria och att fler medlemsstater ökar sin produktion av förnybar energi. Utöver detta krävs det skärpt EU-lagstiftning för hållbarhet, djurskydd och minskad användning av växtskyddsmedel. EU-lagstiftningen behöver närma sig det svenska regelverket, det hade även stärkt svenska bönders konkurrenskrav. Det svenska lantbruket är i framkant när det kommer till grön omställning. Nu är det hög tid att EU tar efter.

När mycket står på spel måste vi hålla ihop. Vi måste ta gemensamt ansvar för våra framtidsfrågor, oavsett om det gäller säkerhetspolitik eller klimatet. I det här valet kan du göra något stort. Du kan avgöra vilken framtid Europa ska gå till mötes. Använd din rösträtt. Välj sammanhållning, inte splittring.

Josefine Krantz,

Socialdemokraterna Örebro läns kandidat till Europaparlamentet på plats 11.