SD i Örebro län behöver visa sina kort

I årets EU-valrörelse finns ett före och ett efter Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. I den framkommer hur partiet systematiskt arbetar med en stor mängd anonyma konton på sociala medier i syfte att sprida sitt budskap och svartmåla meningsmotståndare.

Vi som följt Sverigedemokraternas framväxt under lång tid känner igen mönstret. Det hårda tonläget från Jimmie Åkesson har gett deras anhängare legitimitet och mandat att säga vad som helst. Det handlar om allt från myter, ofta med rasistiska och misogyna undertoner, till direkta hot. SD-svansen har dansat sig varm. I skottlinjen står förtroendevalda politiker från andra partier och människor som arbetar mot de högerpopulistiska vindar som nu blåser sig starka i hela Europa.

Centerpartiet har varnat för desinformation och påverkansförsök, inte minst inför det stundande EU-valet. Nu visar det sig att Sveriges näst största parti inte bara har en hatisk hejarklack på sociala medier. De har också medarbetare, anställda av partiet, som ägnar sig åt att sprida lögner och manipulerade videoklipp om politiska motståndare. I Kalla faktas granskning kan vi se hur anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning skapar filmer som förvränger andra partiledares röster och budskap. Detta troligen finansierat med våra skattemedel.

Efter Kalla Faktas granskning trodde nog de flesta att SD skulle backa och be om ursäkt. Men nej, SD är inte vilket parti som helst. Tvärtom. Jimmie Åkesson gick istället ut och kallade TV4:s reportage för en ”påverkansoperation” och sa att de inte hade något att be om ursäkt för. Han menar att innehållet är humor och satir. Satir? Fråga den personal på landets socialtjänster som behöver sitta bakom säkerhetsglas på jobbet efter LVU-kampanjen, om de tycker det är kul. Om det skulle vara humor och satir, varför har SD då anonyma konton? Varför vill de dölja hur de arbetar?

Det faktum att Sverigedemokraternas trollfabrik är en naturlig, systematisk del av deras dagliga arbete på nationell nivå gör det omöjligt att inte ställa frågan om det här även sker lokalt runt om i landet. Därför kräver Centerpartiet svar: kan Sverigedemokraterna i länet garantera att de inte sysslar med samma typ av anonyma påverkanskampanjer som de gör nationellt? De partier som runt om i länet samarbetar med Sverigedemokraterna, kan ni säga att ni litar på SD?

Använd er röst i EU-valet, håll gränsen mot trollfabriker.