Ett derby bakom kulisserna

Ikväll springer den svartvita sportklubben ut igen för match, klubben som bildades 1908 på stadens Kafé National. För motståndet står Utsiktens BK från ”landets framsida” Göteborg och efter söndagens match nere i Landskrona och den arbetsinsatsen ska det bli spännande att se kvällens publikssiffra.

I veckans krönika får ni en exklusiv inblick bakom kulisserna på förra veckans länsderby mellan ÖSK och Degerfors IF. De sista dagarna inför derbyt började biljetterna gå åt ”som smör i solskenet” på ÖSKs kansli, det blev den klassiska ”lapp på luckan” – slutsålt. Publiksiffran ska alla fotbollsvänner i länet verkligen glädjas åt, 12 312 personer fanns på plats i solskenet och fick bevittna en spännande tillställning.

Kvällen inleddes strax efter klockan 16 på Behrn arena, normala matcher i Superettan och Allsvenskan för den delen ska även den utsända matchsekreteraren vara på plats två timmar innan avspark. Vad en matchsekreterare gör återkommer vi till men denna derbykväll var jag alltså på plats tre timmar innan avspark för att sen kl 16:30 bevittna en förmatch i form av ett derby med legendarer på planen från de båda länsrivalerna. Målskyttar såsom Kim Olsen, Erik Björndahl och Shpetim Hasani. ÖSKs ordförande Lars Larsen fanns på planen medans ledare såsom Sören Cratz och Thomas Nordahl tog ansvarar för sina respektive lags trupper. Seger här till ÖSK med 5-3 när domaren valde att blåsa av matchen.

När denna matchen var slut började klockan närma sig 17:30 och Behrn arena tömdes på publik för att sen öppna upp grindarna på nytt för att hinna fylla arenan igen. Spelarna från ÖSK fotboll börjar dyka upp i korridorerna och omklädningsrummen. Även Degerfors spelare bosatta i Örebro med omnejd är nu på plats med lite drama inför matchen. En olycka på motorvägen söder om stan gör att det bildas långa köer som bland annat Degerfors resterande spelare och ledare med respektive utrustning gör att de kryper fram.

Något försenade men väl framme var det dags för en av gästernas nyckelpersoner i ledarstaben att överräcka Degerfors IFs laguppställning till undertecknad, Stig ”Stisse” Ekman som om två månader i slutet på juli fyller aktningsvärda 80 år. Hemmalaget hade redan gjort samma process och nu har domarteamet fått sina laguppställningar på bordet inför att de ska ut och göra sin matchuppvärmning. Nu börjar en ”stressad” kvart för mig som matchsekreterare, kontrollera tröjnummer, ersättarna och båda lagens formationer med mera och mata in till media, fotbollförbundets representanter och andra intressenter för 60 minuter innan avspark offentliggörs dessa.

Under själva matchen är det matchsekreterarens roll att följa matchen, bevaka, samt rapportera händelser som sker på planen. Efter matchen stämmer man av alla händelser med fjärde domaren och övriga domarteamet vid behov innan man ger klartecken att allting stämmer utifrån matchens händelser kopplat till domarteamet utifrån målskyttar, varningar och byten.

Sist ut är det presskonferens där dessa händelserapporter finns som grund för media och respektive tränare att kika på för att se om den matchbild man hade på näthinnan stämde något så när överens med matchbilden och dess händelser. Efter matchen sker diverse spelarintervjuer med tv, radio och tidningar samt klubbarnas egna sociala medier. Kort och gott ett länsderby! Det är så mycket mer än 90 minuter och övertid. I oktober är det dags igen och då är skådeplatsen Stora Valla.