Syskonen Selma och Theo Axelsson i full färd att klippa till och sy. Foto: Ann-Louise Larsson
Vilem och mamma Sara Björkeroth med ett par av västarna som sytts under dagen.
Västarna sys i ett stycke med kardborreknäppning.
Berit Palmér.

Mullhyttingarna syr kläder till sjuka barn – skänker till USÖ

Sara Björkeroths son Vilem blev svårt sjuk i hjärnhinneinflammation i februari i år. På USÖ insåg hon behovet av specialsydda västar för barn som vårdas på intensivvårdsavdelningen och har svårt att dra plagg över huvudet eller trä i ärmar. Under lördagen samlades fler än 20 mullhyttebor som ville sy västar att skänka till USÖ.

En specialsydd väst i ett stycke med kardeborreknäppning fram och på axlarna som är enkel att ta på och av, även om patienten har infarter i armar och hals och EEG-utrustning kopplat tlll huvudet, är en viktig detalj som underlättar både för barnet och personalen.

– Problemet var att det fanns bara en enda sådan väst på avdelningen. Det var någon ur personalen som sytt den för 30 år sedan. Redan på sjukhuset hörde jag av mig till Berit Palmér som har en pysselgrupp här i Mullhyttan, berättar Sara som var på plats på Furuhöjden under lördagen tillsammans med både Vilem och dottern Ebba som också varit svårt sjuk i samma sjukdom för ett år sedan.

Berit bestämde sig direkt för att dra ihop ett ”sy-lan” och uppslutningen var stor. Närmare 25 personer klippte, nålade och sydde så det stod härliga till och ett tiotal västar blev klara redan under dagen, dessutom tog många med sig tyg hem för att sy ytterligare på ledig tid.

– Materialet är skänkt, en hel del har lämnat in på Ica i förväg och några kom hit och lämnade också, berättar Berit Palmér.

Om två veckor är planen att Vilem och hans familj ska överlämna plaggen till IVA-avdelningen på USÖ.