Tomas Andersson, ordförande i Aktivitetsföreningen i Lekeberg. Foto: Peter Eriksson
Eva Friman i Mullhyttans bygdeförening. Foto: Rolf Johnsson
Vinpark Kronoberget, Lekeberg. Foto: SR Energy

Tio föreningar får vindbonus i Lekeberg

Tio föreningar får dela på vindbonus för Vindpark Kronoberget. De 16 verken ger 10 000 kronor vardera alltså 160 000 kronor i bonus.

Utdelningen skedde förra veckan på Kvarngården hos Mullhyttans bygdeförening som dessutom fick bonus. Eva Friman i föreningen berättar att de ska köpa in en storbildsprojektor och storbildsduk.

– Vår lokal tar in 30-40 sittande personer så här kan vi ha föreläsningar och kurser sen.

Tomas Andersson i Allaktivitetsföreningen i Lekeberg som driver ungdomsgården i Fjugesta tycker att det är jättebra att bonusen kommer bygden till godo.

– Vi har investerat i tv-spel till fritidsgården, de går varma nu, säger Tomas.

Varje år delar SR Energy ut vindbonus runt Vindpark Kronoberget och övriga föreningar som fick bonus i år är: OK Letstigen, Mullhyttans IF, Hem och Skola, HRF Sydnärke, Spf Seniorerna Kvistbro- Mullhyttan, Gropens Idrottsförening, Lekebergs Fotoförening och Västernärkes Biodlarförening.

– Vi vill värna om de samhällena där vi verkar. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden och att stötta det lokala föreningslivet nära våra vindparker. Vi bygger goda relationer med lokalsamhället och får möjlighet att informera om driften i parken och svara på frågor som deltagarna har, om både vindkraft och andra energifrågor som dyker upp”, säger Jessica Nylander ansvarig för Vindbonus på SR Energy.

Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till olika aktiviteter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet. En jury från SR Energy beslutar vilka föreningar som får ta del av bonusen.

Första utdelningen var hösten 2019.