Lerbäcksrallyt, den årliga traktorutflykten, lockar både många traktorekipage och människor som vill åka med. Foto: Jörgen Geschwindt

De utökar med fler utflyktsmål i sommar

Nu är tiden inne för hembygdsföreningarna i länet att sprida vårens och sommarens programinslag. I Lerbäcks hembygdsförening slår traktormullret an lite av tonen vid två utflykter i bygden.

– Vi har utökat sommarens aktiviteter med tre utflyktsmål. Ett besök i Rönneshytta, till några av gruvorna som finns i vår bygd samt en torprunda med traktor och vagn kring Hylle och Karintorp, avslöjar hembygdsföreningens ordförande, Ingela Oxelgren.

Lägg därtill att den omtyckta och sedvanliga traktorutflykten, Lerbäcksrallyt, som i år går till Vretstorp och datumet för den är den 13 juli med samling vid Lerbäcks kyrka klockan 10. Då anländer en lång rad av traktorer med påkopplade vagnar i alla dess former och på dem får allmänheten bänka sig och följa med på resan där det finns tillgång till lunch vid ett stopp utmed vägen. Fika får man gärna ta med sig själv.

Utflykten till Rönneshytta sker den 10 juli, gruvutflykten 17 juli och torprundan körs den 31 juli.

– Dessutom har vi förstås våra traditionella program som nationaldagsfirandet, medverkan på Lerbäcksmarken 6 juli, träffen vid Spånbrokällan 24 juli samt hembygdsdagen lördagen den 17 augusti, berättar Ingela.

Hembygdsdagen arrangeras i samarbete med Örebro läns Folkmusikförbund. På plats kommer även att finnas några försäljare och utställare. Alltså en blandning av hembygdsdag och spelmansstämma på hembygdsföreningens vackra gårdstun.

Årets program inleddes nyligen med en välbesökt filmkväll i församlingsgården. En andra filmkväll avslutar även årets program den 16 oktober på samma plats.