Viktigt med satsning på friskvård Örebro kommun

Fackförbundet Vision har vid ett flertal tillfällen påtalat för Örebro kommun vikten av att kommunen som arbetsgivare arbetar förebyggande vad gäller våra medlemmars hälsa i form av att höja friskvårdsbidraget. Vid varje tillfälle har vi fått ett nej ifrån kommunen. Friskvårdsbidraget ligger idag på 1300 kr per anställd och år och har inte höjts på många år.

1300 kr räcker i dagsläge till cirka en tredjedels gymkort, dvs friskvårdsbidraget finansierar inte ens ett halvt gymkort! Detta menar vi inte skapar någon träffsäkerhet att nå de medarbetare som för sin hälsa skulle behöva mer friskvård i form av pulshöjande aktiviteter utan blir mer ett bidrag till de som skulle ha köpt ett gymkort även utan friskvårdsbidrag. För att skapa en träffsäkerhet så att syftet med friskvårdsbidraget ska uppnås menar vi att bidraget åtminstone behöver finansiera mer än ett halvt gymkort.

Idag kan en arbetsgivare ge upp till 5000 kronor i friskvårdsbidrag till varje medarbetare utan att det förmånsbeskattas. Vision menar att arbetsgivaren Örebro kommun borde kunna investera mer i medarbetarnas friskvård än vad kommunen gör idag. Många av våra medlemmar har idag stillasittande arbeten och skulle behöva uppmuntras till ökad rörlighet. Fler arbetar även idag på distans där rörligheten minskat ytterligare. Dessutom ligger Örebro kommun lägre i friskvårdsbidrag än flera andra jämförbara kommuner.

I en tid då även stressen ökar pga. bristande resurser och besparingar är det ännu viktigare att satsa på personalens friskvård. Vi ser det som en investering som också i kronor och ören skulle vara gynnsamt för kommunen som arbetsgivare då sjukskrivningar mer effektivt skulle kunna förebyggas.

Framför allt får Örebro kommun nöjdare medarbetare och stärker sitt varumärke som arbetsgivare med ett ökat friskvårdsbidrag. Vi hoppas därför att när vi nästa gång lyfter denna fråga får ett positivt gensvar.