För fjärde året kommer traktens bönder att köra en traktorparad genom Åtorp på påskafton. Foto: Privat

Traktorerna intar Åtorp på påskafton även i år

För fjärde året i rad arrangerar LRF Nysund en traktorparad genom Åtorp på påskafton. – Redan första året kom 35 traktorer. Vi räknar med 30-40 stycken även i år, säger Jörgen Jonsson, lantbrukare som var med och drog igång paraden.

Det hela började som ”en kul grej” under pandemin när andra påskparader var inställda och barnen inte kunde gå påskkärring. Nu är det fjärde året som det körs påskparad genom Åtorp och intresset har ökat för varje år.

– I år är det en hel del utifrån som har hört av sig och vill komma. Jag tror det kommer bli en riktigt stor parad i år, säger Anton Ahlström som också varit med i paraden tidigare.

Två gånger tidigare har det i samband med paraden även gjorts insamlingar till Ukraina men i år väljer de att inte göra någon insamling.

– Vi vill inte att det ska bli en grej där vi ”mjölkar” folk på pengar, säger Jörgen Jonsson.

Vid 11-tiden på påskafton räknar han med att paraden kommer att vara framme i Åtorp. Om väder och vind tillåter kommer de att göra ett stopp på lämplig plats i byn för att åskådarna ska kunna få en närmare titt på de medverkande fordonen, som är allt från veterantraktorer till moderna arbetsmaskiner. Enda kravet är att maskinerna ska vara trafiksäkra.

– Det är svårt att uppskatta hur många som kommer och tittar men ett par hundra är det minst, säger Jörgen Jonsson.

Han har inte så stora förväntningar men har fått mycket uppskattning för arrangemanget.

– Efter första året var det folk som frågade om vi skulle köra igen. Nu har det blivit lite tradition. Men jag har inte så stora förväntningar, det får bli vad det blir, säger han.