Äntligen var kaffepannan och kvasten funnen så att påskkärringen och påskgubben kunde fortsätta färden mot Blåkulla. Foto: Ann-Louise Larsson
Barnen går på jakt efter kvast och kaffepanna. Foto: Ann-Louise Larsson
Roy Karlsson hittade sitt påskägg under en sten. Foto: Ann-Louise Larsson
Påskkärringen spelades av Erika Zonto. Foto: Ann-Louise Larsson

Barnen hjälper påskkärringen att leta efter kvast och panna

En påskkärring hade kraschlandat vid Ullergården och tappat både sin kvast och sin kaffepannna. Barnen hjälpte till att leta när det bjöds in till påskspel på lördagen. De hittade såväl kvast som kaffepanna och dessutom ägg fyllda med godis runtom i ett skogsparti.

Påskspelen i Ullersäter är en tradition sedan drygt tio år tillbaka som lockar barnfamiljer från både Lindesberg, Frövi och Fellingsbro.

– Det började med att jag var i Löa på deras teater och fick inspiration därifrån för många år sedan. Vi började med julspel och körde det i ett antal år, sedan fick vi idén om att vi borde göra något till påsk också, berättar Cajsa Carlsson.

På lördagen spelades två föreställningar med runt 30 deltagande familjer vid varje. Manuset är skrivet av Ulla Carlsson i bygdegårdsföreningen och har gjorts om något genom åren. I år spelades påskkärringen av Cajsas dotter Erika Zontho som kraschlandat utanför bygdegården och tappat bort både sin kvast och sin kaffepanna. Med ledtrådar längs vägen från hönor, skator och med påskgubbens (Kjell-Åke Wiik) hjälp lyckades barnen till slut hitta de borttappade föremålen, påskkärringen kan vila upp sig på vägen till Blåkulla och barnen hittade dessutom godisägg som gömde sig i skogssnåret.

– Jättetrevlig tradition, jag har varit här med barnbarnen varje år både jul och påsk sedan de var små. Äldsta barnbarnet är 13 år, idag är jag här med Molly som är fem år, berättar Mona Gyllensvan från Frövi.