Fattar du inte vad jag säger?

Alla känner vi väl igen oss i ovanstående fråga. Hur kan det komma sig att vi i hela livet ständigt missförstår varandra? Även om man själv tycker att man är övertydlig så finns det alltid någon som missförstår eller drar fel slutsats av vad man egentligen menar.

Detta blev än tydligare när vi övergick från att prata med varandra till att skriva till varandra på mail, sms eller andra meddelandevägar. Det är mycket svårare att förstå vad någon menar när man inte hör tonfall eller ser gester och skiftningar i minspel. Skriven text blir ack så lätt tolkningsbar efter ens egen ryggsäck och förutsättningar. En mening kan låta tvär och missunnsam för någon fast du absolut inte menade så.

Samtal öga mot öga är alltid bäst för att reda ut problem, fast lätt är det inte alltid. För att förstå varandra i en nära relation till exempel måste man också vilja förstå. Kort sagt – vi vill bli förstådda men inte alltid förstå själva. På en arbetsplats blandas ofta personligt tyckande in i förståelsen. Alla måste inte älska alla, men man måste ändå kunna vistas på samma arbetsplats. Det betyder att man faktiskt måste stå ut med den som alltid skryter över sina pelargoner, den som överdrivet försöker vara alla till lags, den som fjäskar för chefen och den som alltid gör sig lustig på andras bekostnad. Man kanske till och med måste kunna lösa problem tillsammans och planera saker ihop.

Relationsexperterna använder ordet ”snälltolka” som begrepp nuförtiden. Det är ett gulligt ord som betyder precis vad det låter som. Fria hellre än fälla alltså. Kanske något att tänka på funderar jag. Snällhet är en underskattad egenskap.

Något helt annat: Trendkänslig som jag är surfar jag ibland runt och letar efter nya och gamla trender. Man hittar verkligen helt häpnadsväckande saker. I USA trendar svenskt lösgodis, för de tror att det är nyttigare. Det kan det säkert också vara eftersom vi har högre krav på godkända tillsatser och mycket ”naturgodis” som är både sura och salta. Du kan köpa det i speciella affärer och få hosta upp cirka 700 kronor kilot. En helt annan trend är att laga mat i diskmaskinen. Ja, det är sant. Höga elpriser gör att du kan hitta instruktionsvideor om hur man kan passa på att koka sina grönsaker i en försluten burk samtidigt som disken blir ren. Att operera brösten är inget nytt, men nu ska man operera bort den lilla valken som uppstår mellan behån och armhålan. Tänk om den skulle synas på stranden, hemska tanke!

Dessa trender uppstår oftast på TikTok, där kändisar och influencers delar sina åsikter, ofta betalda av företag för att hjälpa dem att sälja sina nya påfund. Nej, jag tror att jag stannar kvar på Facebook tillsammans med andra gamlingar.