Parallell mellan Putin och den infantile mannen

Hur många människor påverkar Putin på jorden egentligen? UNHCR säger att 3,7 miljoner människor är på flykt i Ukraina och att över 14 miljoner är i behov av humanitärt stöd. Jag menar dock inte “bara” dessa människor, utan även alla som indirekt påverkats. Alltså påverkan som inte direkt går att jämföra med krig. Det kan ju handla om att livsmedel har blivit dyrare, eller att elen blivit så dyr att man får flytta från sin fastighet – även om det möjligtvis inte helt går att skylla på Putin.

Samtidigt går Trump till val igen. Vilka konsekvenser har hans beslutsfattande haft för människor världen över? Det kanske är svårt att mäta, precis som med Putin, men nog kan man gissa sig till att det är väldigt mycket.

Fast man behöver inte gå till världspolitiken för att hitta dessa figurer som påverkar hela sin omgivning med sättet som de beter sig på, eller hur de tar sina beslut. Ibland räcker det att man tittar på sin arbetsplats, i den lokala föreningen, eller i sin familjestruktur. Det är inte nödvändigtvis kopplat till kön, även om jag skulle kunna sätta några kronor på att det är merparten män som beter sig på det här sättet.

Det behöver inte ens vara i strukturerna som man själv valt. Sätt dig i publiken på ett idrottsevenemang så kommer du också att smittas, även om det bara är någon av dessa argsinta, infantila personer (läs män) som på något sätt har identifierat sig med sin ilska och sitt förakt och tycker att det är inom deras rätt att uttrycka sig så.

När måttet är rågat så måste man få reagera. Det blir deras världsbild på något sätt – och sedan kan det innebära att man bombar ett av världens mest bördiga land, eller tycker att domaren är dum i huvudet.

Vi idiotförklarar givetvis amerikanerna som vill ha Trump till makten, alltjämt medan vi låter fyllkajan i familjen vara, och har stor förståelse för att vi inte ska uppröra Putin mer än nödvändigt. Alla är livrädda för att hamna i skottlinjen och göra det värre än vad det redan är. Vi är så rädda att vi låter dessa jättebebisar styra oss både vid middagsbordet och politiskt. Det kanske är rätt sak att göra, om man slipper vara bland människorna som behöver humanitär hjälp eller slipper gå till sängs med fyllkajan efteråt. Eller så är det bara väldigt fegt. Jag vet inte.