Torbjörn Ahlin avled den 6 mars 2023 efter en tid på sjukhus. Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography

Minnesord: Torbjörn Ahlin har lämnat oss

Alldeles för tidig har Torbjörn Ahlin lämnat sin familj och oss i Centerpartiet. Mitt i sitt uppdrag som Kulturnämndens ordförande och precis efter att han återigen blivit invald i regionfullmäktige, finns han inte längre med oss. Torbjörn har under lång tid varit en stabil klippa för partiet. Med sitt lugn och sin kunskap har han bidragit till utveckling av både Kumla kommun och Region Örebro län. Inom Svenska kyrkan har han också varit väldigt aktiv och engagerad. I sitt uppdrag som politiker har han även representerat Region Örebro län i europasammanhang.

Sedan 1980-talet har Torbjörn haft en framträdande roll i Centerpartiet. Vi minns framför allt hans engagemang för kultur. För Torbjörn var det lika självklart att regionen skulle stötta ett danscentrum i Askersund, teatrar i norra länsdelarna som länsmuseet i Örebro. För honom var det viktigt att kulturen skulle finnas i hela länet och vara tillgänglig för alla åldrar.

Den cirkulära ekonomins betydelse för en hållbar framtid med grön omställning i fokus lyfte Torbjörn alltid fram. En tydlig fråga var nej till skifferbrytning i Kvarntorp. Finansieringen av det småskaliga vägnätet och rätt användning av jordbruksmark var också viktigt för honom. Torbjörn var även med och initierade Maria ungdom i länet eftersom han ville att de ungdomar som hade det lite tufft i samhället skulle få hjälp.

Nya och oerfarna politiker stöttade han gärna och uppmuntrade dem att utmana sig själva. Hans trygga person gjorde att han ibland fick hjälpa till när det uppstod problem. I tuffa situationer behöll han alltid sitt lugn, även när hans lite bullriga stämma förde fram tydliga synpunkter. Det kommer att krävas stora insatser för oss i partiet att fylla hans plats.

Torbjörn förgyllde gärna vardagen med underfundiga skämt och han diktade ibland. Ofta hänvisade han till sin plats på jorden, Lanna i Hardemo. I samtal såväl som i debatter lyfte han fram skogen och landsbygdens betydelse. Han var stolt över mångfalden i trädgården och visade gärna upp bilder på vackra blommor eller på helgens kulinariska läckerheter.

Våra tankar går nu till hans hustru och hans familj. Vi tackar för den insats som Torbjörn har bidragit med under så många år.