Maria Jansson, professor i genusvetenskap vid Örebro universitet deltar i fredagens samtal på Kulturkvarteret i Örebro. Foto: Jesper Mattsson

Föreläsning, manifestation och knytkalas – så firas kvinnodagen

I morgon, fredag, är det Internationella kvinnodagen som uppmärksammas med föreläsningar och träffar. Här kommer några tips på vad som händer i länet.

På kulturkvarteret i Örebro är det samtal och föreläsning ”Din mamma jobbar inte här” med tre forskare i genusvetenskap om jämställdhet och arbete. I panelen: Maria Jansson, professor i genusvetenskap, Evelina Johansson Wilén, lektor i genusvetenskap samt Lena Gunnarsson, docent i genusvetenskap, alla vid Örebro universitet.

På biblioteket i Karlskoga uppmärksammas dagen genom en öppen föreläsning om mäns våld mot kvinnor med Cecilia Heikkinen, ordförande i föreningen kvinnojouren Maggan. Start kl 15.

Vänsterpartiet ordnar manifestation klockan 17 på Stortorget i Örebro mot mäns våld mot kvinnor. Talare är Joesfine Guldbrand, verksamhetschef för Kvinnohuset Örebro, riksdagsledamöterna Camilla Hansen (Mp), Nadja Awad (V), Helena Vilhelmsson (C) samt Pär Holmberg (Mp), Europaparlamentariker.