Elin Sjöberg, 17 år, ställer ut på Vinterspår som en hyllning till sin mormor. Hon gick bort i höstas och älskade rosa och blommor, så det är årets tema. Foto: Privat
Mer rosa motiv. Foto: Privat
Elin har målat i ett par år och ställer ut för andra gången på Vinterspår. Foto: Privat
Rosa och blommor är årets tema som en hyllning till Elins mormor.
I bland blir det mer abstrakta motiv.

Elin började måla i sin kamp mot ätstörningen

17-åriga Elin Sjöberg från Lindesberg började måla som en del i behandlingen mot den ätstörning som hon då kämpade emot. Nu ställer hon för andra året i rad ut på Vinterspår den 2-3 mars i Lindesberg.

Lindesbergs största kulturevenemang, Vinterspår, står för dörren. Till helgen öppnar 140 konstnärer och kulturutövare upp sina ateljéer och samlingslokaler och bjuder in besökarna att se och uppleva konst och kultur runt om i Lindesberg under två intensiva dagar.

Målade som behandling

En av deltagarna är 17-åriga Elin Sjöberg från Lindesberg som målar med akrylfärg. Hon var med första gången förra året och fick direkt mersmak.

– Det är jättekul att träffa så många som är intresserade av det man håller på med och få beröm för det man gör. Jag ser verkligen framemot Vinterspår-helgen, säger hon.

Elin började måla för några år sedan när hon genomgick en behandling för sin ätstörning.

– Det var min behandlare som ville att jag skulle prova och efter det är jag fast. Sedan ett år tillbaka är jag friskförklarad men har ändå fortsatt med målandet, säger hon.

Inspiration hittar hon lite varstans och har ingen bestämd stil på sin konst. Ibland målar hon verklighetstroget men det blir också en hel del mer abstrakta motiv.

– Jag kommer ha med ett tiotal motiv till Vinterspår, de flesta är nya för året. Jag sålde nästa alla tavlor jag hade med förra året, säger hon.

Till vardags studerar Elin på fordonsprogrammet på Lindeskolan med siktet inställt på att bli personbilsmekaniker.

– Jag ville gå en praktisk utbildning och tyckte att fordon verkade kul. Jag gillar bilar så det passar mig bra, säger hon.

Målandet ägnar hon sig åt på fritiden så ofta hon hinner och hon hoppas kunna ställa ut i fler sammanhang i framtiden. Elin ställer ut i Röda Korsets lokal i Lindesberg tillsammans med Maria Jakobsson som virkar figurer och dockor.

Sara Sporre tipsar

Totalt finns det 31 Vinterspårsplatser i år, från stora till små. Ungefär en tredjedel av deltagarna finns i Frövifors pappersbruksmuseum, men kultursekreterare Sara Sporre vill även slå ett slag för de riktigt små utställarna och platserna.

– Ett tips är att besöka Sällinge, där det finns två utställare som är nya för i år. I Storå har vi också en ny deltagare, Oscar Karlsson, som studerar på Örebro konstskola och bjuder in besökarna till sitt hem där han kommer att göra en konstinstallation, säger hon.

För att bilda sig en uppfattning om de deltagande konstnärerna finns en ”försmaksutställning” på biblioteket i Lindesberg som pågår till och med Vinterspårshelgen, där många av de medverkande konstnärerna finns representerade.

I Dovstens anda

En nyhet för året är utdelningen av ett stipendium till en ung konsthantverkare som verkar i Gunilla Dovstens anda, som äger rum på lördagen klockan 15 på Brukskontoret i Dalkarlshyttan. Keramikern Gunilla Dovsten var en av Vinterspårs grundare.