Mellospektakel, tandvård och AI

Sociala medier svämmar över av åsikter när Mellospektaklet drar igång. Jag sitter troget och tittar och vågar också erkänna det. Att det knappast är en musiktävling längre utan handlar lika mycket om show, tokigheter och mellanakternas utförande spelar ingen roll för mig. Det är underhållning, på samma sätt som alla dessa galor är, där alla står och berömmer varandra och kända artister uppträder.

SVT är duktiga på att hitta de där deltagarna som väcker uppmärksamhet, det får man ge dom. Fröken Snusk och Gunilla Persson är knappast med för att de är bra artister eller sångerskor. Lyckligtvis brukar de inte vinna, svenska folket har så gott som alltid röstat fram artister som lägger sig högt i resultaten i Eurovision. Smash into pieces kommer att ligga bra till och visst är det dags att skicka en grupp till finalen? Jag tippar dom som vinnare, kom ihåg var ni läste det först.

Jag var lite inne på korruption i min förra krönika och nu har det lagts mer lök på laxen. Tandläkare som ger sina familjer och kolleger gratis tandvård har tydligen varit kutym långt upp i chefshierarkin. Det är ganska skrämmande läsning. Att högsta chefen vägrade svara på en rak fråga om sin egen tandvård gjorde att hon fick gå från jobbet. Med all rätt, oavsett hur bra chef hon än må vara. Jag skämdes lite å hennes vägnar när hon sa att ”reglerna ju inte varit tydligt uttryckta och nedskrivna”.

Jag ser verkligen fram emot den lilla broschyren med överskriften ”Regler till dig som tänker ge gratis tandvård till någon du känner”. Rimligtvis måste ju liknande broschyrer framställas till alla regionens verksamheter. ”Regler till dig som tänker ge din släkting företräde i kön till äldreboendet” eller ”Regler till dig som tänker lägga din pappa först i kön till färdtjänsten” måste ju framställas eftersom självklarheter tydligen inte är självklara utan måste skrivas ner.  Eller kanske ”Regler till dig som tänker skicka dina redan välbetalda chefer på spakonferens” vore mest aktuell.

Den rekordlånga vintern vi har verkar inte ha några tankar på att bli till vår. Microsofts egen automatiska chattpilot (eller min AI-kamrat som hen kallar sig) svarade på min fråga om kommande väder att ”enligt väderprognoserna för denna vecka kan folk förvänta sig nya snöfall inom kort och skickade en länk från 2022. När jag påpekade detta bad hen om ursäkt och frågade om jag ville chatta vidare. Sen skickade hen en dikt om vädret, som faktiskt inte var så tokig.

Snöflingor virvlar, kyla biter, vinterlandet gnistrar vitt. Isen knakar under steg, och stjärnorna ler i natten.

Vår konversation utmynnade i att jag frågade AI-chatten om den var farlig för oss människor i längden. Den sa att den faktiskt var det och förklarade att lämna makten till en dator är farligt i sig. Den skapar också arbetslöshet och kan innehålla bristfälliga data. Faktiskt sa hen att hen kunde vara ett hot mot hela mänskligheten.

Den har ju i alla fall förmåga till självkritik, vilket människor helt kan sakna.