I kabaréföreställningen deltar elever mellan 9 och 15 år från skolans alla inriktningar. Foto: Ann-Louise Larsson
Emily Broman till höger hjälper Agnes Frööjd med myggan. Foto: Ann-Louise Larsson
Malena Frööjd hjälper till med koreografin och går igenom upplägget med eleverna.
Publiken kommer mötas av inslag från musikalen Annie.
Agnes Frööjd spelar en fisk och åker över scenen på en skateboard.
Mer från Annie-inslaget. Totalt har över 100 elever bidragit till föreställningen.

Kulturskolan bjuder in till storföreställning

Över 100 elever vid Nora kulturskola har under hela hösten och vintern jobbat med att förbereda föreställningen "Den mystiska postsäcken - -en kabaret" som har premiär den 2 mars på teaterbiografen.

– Nora kulturskola startade 2019 och idag, fem år senare, har vi elever som har nått så långt i sin utveckling att vi kan göra ett sådant här projekt – det tycker jag är helt fantastiskt, säger kulturskolans rektor Sofie Aspeqvist.

Kulturskolan i Nora har idag runt 280 aktiva elever som håller på med sång, dans, teater, bild och form och spelar instrument. De yngsta är så unga som fyra år och de äldsta som går på kulturskolan är 19 år. I kabaréföreställningen deltar elever mellan 9 och 15 år från skolans alla inriktningar.

Det är elever som går teater som har satt ihop ramhistorien till föreställningen tillsammans med sin teaterlärare Isabelle Moreau som också är projektledare för helheten. Därefter har varje medverkande del jobbat på sitt håll tillsammans med pedagogerna med att skapa rekvisita, spela musikalstycken och så vidare.

Arbetsmarknadsenhet hjälper till

– Vi har även fått hjälp av kommunens arbetsmarknadsenhet med viss rekvisita. De har målat ett bord åt oss, monterat hjul på en säng så att vi enkelt ska kunna rulla in och ut den på scenen. Sedan har vi volontärer som ställer upp och hjälper oss gratis, bland annat vår koreograf Malena Frööjd, fortsätter Sofie Aspeqvist.

– Vi har även fått hjälp av kommunens arbetsmarknadsenhet med viss rekvisita. De har målat ett bord åt oss, monterat hjul på en säng så att vi enkelt ska kunna rulla in och ut den på scenen. Sedan har vi volontärer som ställer upp och hjälper oss gratis, bland annat vår koreograf Malena Frööjd, fortsätter Sofie Aspeqvist.

Övar på sportlovet

Föreställningen handlar om några ungdomar som smyger upp på vinden på det postkontor där de jobbar extra. Där finner de en gammal postsäck full med vykort från hela världen och det är dessa som de olika numren på scenen kommer att utgå från. Det kommer bli både inslag från musikalen Annie och så dyker Lilla sjöjungfrun Ariel upp, däremellan blir det sång, instrumentalmusik och dansnummer.

Musikalgruppen ägnade de första två dagarna på sportlovet åt att repetera sina nummer. Det var första gången med all rekvisita och även om det mesta sitter konstaterar Emily Broman att hon behöver öva lite mer på sångtexten.

– Allt är kul, det ska bli kul att få spela upp föreställningen och visa vad vi har jobbat med, säger hon.

Niko Falchenberg säger att det är nervöst men ser samtidigt framemot föreställningsdagen.

– Jag började med teater för två år sedan och har varit med på en föreställning tidigare, berättar han.

Agnes Frööjd ser mest framemot numret från Annie-musikalen eftersom det är det nummer som det händer mest i.

– Fast i nästa nummer ska jag spela en fisk och åka skateboard, berättar hon.

Varje år

Förhoppningen är att en föreställning av det här slaget ska kunna bli ett årligen återkommande inslag på kulturskolan i Nora. Av de 100 elever som medverkat till årets föreställning kommer närmare hälften att medverka på scenen i någon form.

– Vi får utvärdera när föreställningen är färdigspelad men det känns som vi nu har vad som krävs för att kunna göra ett sådant här projekt varje år, konstaterar Sofie Aspeqvist.

För att täcka en del av de kostnader som föreställningen medför kommer biljetterna att säljas för 60 kronor styck. Barn upp till 15 år går in gratis, men måste ha biljett eftersom lokalen har ett begränsat antal platser.