Hjärtstartaren utanför Lanna bokkafé är tillgänglig dygnet runt. Foto: Privat

Fler hjärtstartare på plats

Lekebergs kommun har satsat på flera nya hjärtstartare som placerats utomhus. Hjärtstartarna är utrustade med GPS och ger en signal när de används. De ”pratar” också så vem som helst kan använda dem dygnet runt.

– Vi tycker att det här är ett billigt sätt att rädda liv och hade därför med det som en valfråga. ”Tid är liv”och jag tycker att det fortfarande är för lång utryckningstid för ambulansen till exempel till Mullhyttan, säger kommunstyrelsens ordförande Caroline Elfors (M).

Det politiska styret avsatte 150 000 kronor till hjärtstartare under 2023 och satsar nu årligen 50 000 kronor. Ica Nära Mullhyttan, Furuhöjden, Oxelgården, Linden, Lanna bokkafé och Hidinge sporthall har fått hjärtstartare utomhus och de kan komma upp på fler platser så småningom tror Caroline Elfors.