Pontus Lagerström, Ulrika Ericsson och Simone Drews-Bejaoui hänger upp kläder i den nya butiken på Idrottsvägen. Foto: Ann-Louise Larsson
Pontus Lagerström startade Örebros änglar för sju år sedan. Foto: Ann-Louise Larsson

Örebros änglar kan hjälpa fler

För ett år sedan öppnade den ideella föreningen Örebros änglar en second hand-butik på Markgatan i Örebro. Nu är det dags för butik nummer två som är dubbelt så stor och ligger i Rosta.

Den ideella föreningen Örebros änglar startades för sju år sedan för att hjälpa utsatta personer i samhället med kläder, bohag och annat som behövs för ett fungerade liv. Föreningen tar emot saker som givmilda privatpersoner och företag vill skänka och ser till att dessa kommer till nytta hos dem som behöver det bäst.

– Vi har bland annat hjälpt skyddade kvinnor som kommer från Kvinnohuset till eget boende och ukrainare som precis kommit hit, berättar föreningens grundare Pontus Lagerström.

Butik nummer två

För ett år sedan öppnade föreningen en second hand-butik på Markgatan i Vasastan i västra Örebro. Nu har föreningens andra butik sett dagens ljus. Den 1 februari öppnade Örebros änglars fyndhörna på Idrottsvägen 16 i Örnsro i Örebro i en lokal på hela 280 kvadratmeter.

– Vi får väldigt mycket fina saker skänkta till oss, bland annat från företag som av olika anledningar byter sortiment eller varumärke och då måste till exempel byta ut glas och porslin. Vi får även kvarglömda plagg från Gustavsvik och Tegelbruket som inte hämtats på mer än fyra månader, berättar Pontus Lagerström.

Till second hand-butikerna är alla välkomna, men kan få hjälp med gratis möbler eller andra saker som man behöver och då tar föreningen ett enkelt samtal med personen.

– Man behöver aldrig lämna in ansökningar, visa kontoutdrag eller något annat hos oss. Vi är en liten organisation som kan fatta snabba beslut och hjälper hellre ”en för mycket än en för lite”, säger Pontus Lagerström.

Den nya butiken i Örnsro kommer att vara öppen onsdagar till och med lördagar och bemannas i huvudsak av volontärer. I och med den nya etableringen kommer Nina Berger att jobba halvtid som den enda avlönade i föreningen.

– Butikerna är vår enda inkomstkälla, förklarar hon.

Praktik och arbetsträning

Den som vill skänka saker till föreningen kan antingen höra av sig till någon av medlemmarna för att få sakerna upphämtade. Det går också bra att komma och lämna i butiken under öppettiderna. Herrkläder och herrskor är något som det behövs mer av, liksom inredning i form av lampor och ljusstakar.

– Vi håller nere priserna, alla ska ha råd att handla här. Jackorna tar vi 50 kr för till exempel, barnkläder 20 kronor. Många andra second-hand-butiker har tyvärr alldeles för höga priser, menar Pontus.

– Tanken med den här butiken är att kunna hjälpa och göra nytta för ännu fler. Först tänkte vi avveckla butiken på Markgatan när vi hittade lokalen i Rosta, men många kunder hörde av sig och ville att vi skulle stanna så nu satsar vi istället på två butiker, säger han.

Förhoppningen framåt är att även kunna ta emot personer för praktik och arbetsträning.

– Vi har fått frågan från kommunen och har ansökt om att bli arbetsgivare. Det behövs också fler volontärer till verksamheterna – med fler volontärer kan öppettiderna utökas och fler kan få hjälp, säger han.