Karin Erlandsson, Ulrika Malmberg, Mattias Lindblom och Gunnbrith Åkerling i Den sista melodin. Foto: Sofie Isaksson
Sören Tyresgård och Eva Sjögren. Foto: Sofie Isaksson
Tea Lovén sjunger solo i Den sista melodin. Foto: Sofie Isaksson
Carola Henriksson, regissör och manusförfattare till Den sista melodin, hennes första mordgåta. Foto: Sofie Isaksson
Först strumpbyxa på huvudet sedan ska perukerna på. 13-åriga Emma-Karolina Lundberg och 14-åriga Tea Lovén är de yngsta i ensemblen. Foto: Sofie Isaksson
Karin Erlandsson, Ulrika Malmberg, Mattias Lindblom och Gunnbrith Åkerling i Den sista melodin. Foto: Sofie Isaksson
Tea Lovén spelar Amy som är assistent till Marlene von Leiden och spelas av Jenny Lundberg. Foto: Sofie Isaksson

Vem är den skyldige mördaren?

Vem har förgiftat Johann von Lieden - mordgåtan har premiär i mars och Stora Mellösa Teatersällskap bjuder publiken på intriger i ett kostymdrama med musikinslag.

Carola Henriksson har skrivit manus, musiken och regisserar den musikaliska mordgåtan om Johann von Liedens död. Jerker Berggren har skapat alla sångbakgrunder och instrumentala inslag samt Sverker Hoflin har gjort ljudeffekterna. Dramat börjar i den mördades konsertpalats, hans vackra residens, som är världsberömt. På frågan om teatern utspelas i någon särskild tidsålder säger Carola Henriksson:

– Jag har brutit mot alla regler, det är barockkläder, modern musik och de åker både taxi och tåg.

Tre akter med paus får publiken i denna första mordgåta i Stora Mellösa som spelas i bygdegården Björneborg. Alla kan gissa vem som är mördaren och har chans att vinna ett pris.

– Jag ville prova en mordgåta, jag har skrivit om utanförskap, hypokondri och samhällsklasser men aldrig gjort en mordgåta, det ska bli spännande och se hur det faller ut.

– Vi koncentrerar oss på motivet mer än mordet. Relationer, vad som driver människor, alla kan bli misstänkta, säger Carola och tillägger:

– Det var väldigt roligt att skriva den, jag visste inte själv vem som var mördaren i början, skrattar Carola.

Elva aktörer, fyra publikvärdinnor, två sömmerskor, två snickare ingår i årets teater där nio föreställningar ges under två helger med premiär den 8 mars. Tea Lovén, 14 år, från Örebro är med för andra året i rad.

– Det är jättekul, sån gemenskap. Jag älskar att spela teater. Jag har drömt om att bli artist eller skådespelare sedan jag var liten, säger hon medan hon försöker lirka på peruken.

Ensemblen tränar varje söndag och nu inför premiären tränar de längre pass.

– Det är mycket som krävs. Jag sitter framför spegeln hemma och övar repliker. Sången övar jag i badrummet. Där får jag vara ensam och kan se mig i spegeln samtidigt, säger Tea.