Ingela Kjellgren får hjälp med sin ko-kostym av Rosa Jadeborn. Foto: Ann-Louise Larsson
En del av revygänget i Kumla som repar inför premiären den 3 februari. Foto: Ann-Louise Larsson
Kraxkompaniet repar intensivt de närmaste veckorna inför premiären. Susanne Karlsson är regissör och producent. Foto: Ann-Louise Larsson
Susanne Karlsson, regissör och producent. Foto: Ann-Louise Larsson

Växtvärk och hybris i Kumla

"Hybris och växtvärk" är namnet på årets revy från Kraxkompaniet, som har premiär den 3 februari. Den handlar om kommunens ambition om att växa i antal invånare och under resans gång sker förstås en rad tokigheter.

Revyn är skriven av föreställningens producent och regissör Susanne Karlsson samt Therese Carlsson och Roger Hallblom.

– Revyn bygger på historian om Kumla kommuns mål om att växa till 25 000 invånare och slogan om att bli lite bättre. I föreställningen får man följa två konsulter med storslagna planer som linbana från campingen till Kvarntorpshögen, ett stort parasoll över hela centrum och vinodling på Kvarntorpshögen bland mycket annat. Kommunens nye kulturchef dyker också upp och lokalreportrar som ska rapportera om kommunens planer, berättar Susanne Karlsson.

Årets ensemble består av 13 personer i olika roller samt fyra musiker. Flera har varit med sedan starten 2006, någon är ny för året. De flesta skådespelarna är kumlabor men även hallsbergare och örebroare.

– Vi började repetera i september men har jobbat som mest intensivt månaderna innan föreställningen. Det är en föreställning som passar för alla åldrar och man behöver inte vara Kumlabo för att hänga med i handlingen. Kom hit om ni vill bli roade och ljusa upp vinterkvällarna lite, säger Susanne Karlsson.

Hon har varit med från starten och är förutom manusförfattare även regissör, producent och är dessutom med och agerar på scenen.

Under året har Kraxkompaniet spelat på olika platser runt om i Kumla men efter att Sturepalatset sålts har nu revygänget flyttat tillbaka till Folkets hus, där man började från starten.

– Det är andra året i rad som vi spelar i Folkets hus och det är en bra scen att spela revy på där det går att göra mycket koreografi och vi kan dessutom ta en betydligt större publik, säger Susanne Karlsson.

Fem föreställningar under tre helger kommer bjudas. Premiären sker den 3 februari och därefter spelas revyn 9 och 10 samt 16 och 17 februari. Biljetterna köps via Kumla Folkets hus.