Från vänster: Mia Pettersson, Fredrik Idevall, May Hofvander, Torbjörn Jonsson och Jessica Sundling är några i numret "I påsen har jag bajs". Foto: Sofie Isaksson
Konstnärlig ledare för Blended Voices är Meta Fagerström. Foto: Sofie Isaksson
Mia Pettersson och Lotta Arnshelm är de som ansvarar för alla revykläder. Foto: Sofie Isaksson

En galen revy har strax premiär

I påsen har jag bajs, pruttens historia, vinterbadare och padel-joddel är några av numren som passerar i årets Skrattkramp. – En helt galen revy ropar någon!

Nu är de i gång och repeterar för fullt inför premiären i Lännäs bygdegård.

– Pirrigt är det, men roligt har vi, säger Meta Fagerström.

Hon är konstnärlig ledare för sceniska kören Blended Voices som värmer upp gänget med att sjunga Hej Tomtegubbar och Nu är det jul igen samtidigt.

– Lyssna inte på de andra då tappar ni bort er! ropar hon.

Det är den femte revyn sedan Meta Fagerström startade upp Blended Voices 2015.

– Det är lite läbbigt eftersom vi har en ny scen och inte kan repa där förrän veckan innan premiär, säger Meta.

Ny spelplats i år

Tidigare har de hållit till i Tingshuset i Sköllersta, men det har ju drabbats av hussvamp, därför är det Lännäs bygdegård i år som är spelplats.

16 personer ingår som kör och skådisar. Gert och Meta Fagerström sköter ljud och ljus. Sören Tyresgård är alltiallo. Några nummer är köpta, några egenskrivna och några nummer kommer från Kumla revyn.

Meta fick ett diplom för 30 år i tjänsten av lokalrevyer i Sverige 2021. Första gången hon var med i revysammanhang var i Kumla 1991 – därför valde hon ut Hot Action skriven av Lasse Söderberg 1993, Släpp loss pruttens historia av Thomas Dahlqvist 1992 från Kumla revyerna. Numret I påsen har jag bajs, kommer ur alla facebookinlägg där arga människor klagar på att ingen plockar upp hundbajset.

– Det blir värsta skitrevyn, skrattar Meta.

24 nummer med sång musik och sketcher, en klassisk nummerrevy utan tema.

– Ena garvet efter det andra ska avlösa varandra, säger Meta som syftar till namnet Skrattkramp.

Tre män med i år

Tre män är med på scen i år vilket är ett rekord. Fredrik Idevall från Egebyåsen är ny i revysammanhang sedan oktober. Till vardags jobbar han på Sydnärke byggnads- och miljöförvaltning i Askersund.

– Jag lutar mig mycket på de andra i kören. Jag har inte hunnit öva själva körsången då jag ingår i flera sketcher. I en kör behöver man inte vara perfekt, men det klart jag undrar – sjunger jag rent eller inte.

Han säger att man måste tycka om att stå i centrum så klart.

– Jag har aldrig gjort något sånt här tidigare, men jag går alltid härifrån med mer energi än när jag kom. Meta är jätteproffsig.

Fredrik går iväg och stämmer upp i Blommig falukorv. Meta Fagerström uppmanar alla att hitta sina grunduppställningar.

Östernärkes Utvecklings AB låter dem repetera i fd Adolfsons lokaler i Odensbacken. Här hyr föreningen även ett stort kostymförråd.