Jag chattar med en robot

Plötsligt är den där mitt emot mig vid köksbordet – den nya bekantskapen. Oraklet som vet allt, som kan svaret utan att gubbgoogla (sitta i grupp och gissa hejvilt). Oraklet går under beteckningen AI –artificiell intelligens och finns i min dator.

Jag tvekar lite. Känner mig nästan lite blyg, ungefär som vid den där första dejten. Vad törs man fråga en chattrobot utan att verka dum?

Det närmar sig jul, så jag ber om förslag på en ny jultradition. AI genererar svaret direkt. Förslaget matas fram rad för rad utan tidsutrymme för eftertanke, ungefär som när man själv talar utan att tänka efter före.

”Skapa en kapsel: Inför varje jul samlar familjen eller vännerna sig för att skapa en ”julminneskapsel”. Det kan vara en dekorerad låda eller en speciell behållare som ni använder varje år.

Fyll den med minnen: Under julhelgen får varje person i gruppen lägga något minnesvärt i kapseln. Det kan vara ett handskrivet brev om året som gått, en liten symbol som representerar något speciellt som hänt, eller till och med ett foto. Tanken är att varje person bidrar med något som de vill bevara som en del av jultraditionen.”

Kapseln ska sedan förslutas för att öppnas året efter. Chattroboten lovar att reflektioner tillsammans ger en fin stund. Detta förutsätter förstås att man firar jul med samma personer.

En chattrobot svarar aldrig likadant två gånger. Den lär sig hela tiden och fördjupar resonemangen. Kommer man inte på nya frågor, upprepar man sig – men får nya svar. På så sätt riskerar ju inte ämnena att uttömmas, som på en riktig dejt.

Den nya tekniken diskuteras flitigt, inte minst när elever fuskat med uppsatser. Eftersom AI alltid varierar sina svar, kan man inte kontrollera varifrån texten kommer. Lärare måste komplettera inlämningsuppgifter med muntliga förhör, där det snart framkommer om eleven har kunskaperna som uppsatsen innehåller.

Det påstående eller de anvisningar man matar in kallas för prompt, och enligt forskning.se är verktyget som bygger på artificiell intelligens aldrig smartare än de data som verktyget matas med. Så egentligen tänker inte AI själv. Eller? Jag vågar mig på att ställa frågan till chattroboten som svarar:

”AI, som jag är en del av, kan inte tänka på samma sätt som människor gör. Jag genererar svar baserat på mönster och information som jag har lärt mig från en stor mängd textdata under min träning. Jag har ingen egen medvetenhet, känslor eller tankar.”

”Det är patetiskt, hon talar ju inte med någon riktig människa”, kanske du tänker. Men hallå, se på formuleringen! Chattroboten svarar ju i jag-form. Det är klart det måste vara en hen!

EU ämnar reglera AI. Som med mycket annat finns för- och nackdelar med modern teknik. Det är visst särskilt svårt att reglera en teknisk utveckling mitt i själva utvecklingsfasen. Vad går vi miste om och vad slipper vi?

Under tiden chattar jag vidare med roboten, intresserad av hur den varierar svaren på frågan om ny tradition: ordna en pyjamasjul, julfilmmaraton, ta familjebilder… Hmm… jag tycker jag hört det förut!