Walter Hjortsberg är en av årets gamingkonfirmander. Bakom honom står Tove Simonen, ung ledare och före detta gamingkonfirmand, Foto: Ann-Louise Larsson
Ett lila sken från församlingshemmet sprider sig när gamingkonfirmanderna har läger. Foto: Ann-Louise Larsson

Dataspel samlar konfirmander

Under tre dagar på jullovet samlas ett dussintal konfirmander i Olaus Petri församlingshem för konfirmationsläger. Förutom sedvanlig konfirmationsundervisning ägnas också mycket tid åt ungdomarnas gemensamma intresse - nämligen datorspel.

Det flimrar av färgat sken från datorskärmarna som står uppradade i församlingshemmet. Här sitter årets ”gamingkonfirmander” tillsammans med ett antal unga ledare som är före detta gamingkonfirmander och spelar olika datorspel. Walter Hjortsberg är en av konfirmanderna. När hans nyfikenhet på trosfrågor och kristendom gick att kombinera med gamingintresset var det ett lätt val att söka till Olaus Petris gamingkonfirmation berättar han.

– Det som har varit allra roligast är att träffa och lära känna nya kompisar under konfirmationstiden. Jag har också lärt mig mycket nytt under de här dagarna, säger han.

På sportlovet väntar ytterligare ett läger för ungdomarna och på påsklovet ska konfirmanderna åka tillsammans med Olaus Petris andra konfirmationsgrupp med global inriktning till Berlin. Konfirmationen stundar sedan i maj.

Thella Wirén och Tove Simonen är båda tidigare gamingkonfirmander och nu unga ledare.

– Jag skulle gärna se fler tjejer på gamingkonfirmationen, i år är det bara killar. Förra året var Thella enda tjejen och när jag gick för två år sedan var vi tre tjejer. Är man spelintresserad tjej tycker jag absolut att man ska söka, säger Tove Simonen.

Kent Karlsson, präst och ledare för ”gamingkonfa” i Olaus Petri församling förklarar vad gamingkonfirmation innebär:

– Vi pratar om vad det är att leva som kristen och hur man är mot varandra. Många ungdomar vittnar om den hårda jargong de möter i spelvärlden och vi vill visa att det finns alternativ. Du behöver inte svära och slå sönder tangentbordet för att du förlorar i ett spel.